Provincie Overijssel



Provincie investeert ruim 2 miljoen euro in Zwartsluis

12 mei 2010

De provincie Overijssel investeert, net als de gemeente Zwartewaterland, ruim 2 miljoen euro in projecten die de komende jaren in Zwartsluis worden ontwikkeld. Dat maakt gedeputeerde Theo Rietkerk vanmiddag bekend tijdens de officiële ingebruikname van het tijdelijke bezoekerscentrum Zwartsluis.

"Wij hebben vertrouwen in de plannen van gemeente en andere partners, die de positie van Zwartsluis verder moeten versterken. Er is veel draagvlak. Men wil samen de schouders eronder zetten om voor de toekomst voorzieningen te behouden en meer toeristen te verleiden naar Zwartsluis te komen", aldus Rietkerk. Wethouder Dick Visserman van de gemeente Zwartewaterland overhandigt hem vanmiddag het Ontwikkelingsperspectief Zwartsluis. Voor het vernieuwde uitvoeringsprogramma Zwartsluis gericht op de verbetering van het sociaal economisch klimaat van deze kern ontvangt de gemeente nog een provinciale bijdrage van 260.000 euro.

Het grootste deel van het provinciale geld (1,7 miljoen euro) komt beschikbaar voor de ontwikkeling van een definitief bezoekerscentrum Zwartsluis, waarbij ook museum Schoonewelle wordt betrokken. Dit project is onderdeel van het uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap IJsseldelta. Vandaag wordt een tijdelijke voorloper van het bezoekerscentrum officieel geopend door wethouder Dick Visserman en gedeputeerde Theo Rietkerk. Naast IJsseldeltamarketing/VVV, de wereldwinkel en een steunpunt van de Rabobank, wordt in het centrum ook een permanente tentoonstelling van het Nationaal landschap IJsseldelta onder gebracht. In de komende twee jaar wordt de locatie helemaal onder handen genomen.

Primeur voor Zwartsluis

Het bezoekerscentrum Zwartsluis is de eerste in de regio. Het is de bedoeling om in het Nationaal Landschap IJsseldelta de komende tijd meer bezoekerscentra en informatiepunten te ontwikkelen. De samenwerking in Zwartsluis dient daarbij als voorbeeld. "Juist de combinatie van voorzieningen zorgt ervoor dat dit soort centra interessant zijn voor zowel bewoners als toeristen", aldus Rietkerk.

Geld voor Marktplan

Rietkerk is blij met de ontwikkelingen in Zwartsluis. "Alle belangrijke initiatieven zijn gebundeld. Het zijn stuk voor stuk aansprekende projecten, die we als provincie van harte ondersteunen. Daarom stellen we ook nog een half miljoen euro beschikbaar voor het Marktplan."

Opening oude gemeentehuis

Naast het tijdelijke bezoekerscentrum verrichten wethouder Visserman en gedeputeerde Theo Rietkerk vanmiddag ook de officiële opening van restaurant `Het Oude gemeentehuis'.