FNV

12-5-2010

FNV Voorzitter Agnes Jongerius neemt boek in ontvangst

Op 1 mei 1942 werd op bevel van Rijkscommissaris Seyss-Inquart het Nederlands Arbeidsfront opgericht. Met als doel het hele Nederlandse bedrijfsleven, inclusief de vakbeweging, te nazificeren en in te schakelen in de strijd tegen de geallieerden. Gjalt Zondergeld deed onderzoek naar het Nederlands Arbeidsfront en schreef er een boek 'ons socialisme uw toekomst'. FNV voorzitter Agnes Jongerius kreeg 11 mei het eerste exemplaar overhandigd door de auteur.

Volgens het fascistische leidersprincipe werd het Nederlands Arbeidsfront onder een absoluut leider geplaatst. Dit was de NSB'er Henk Woudenberg, die in 1940 ook al het NVV had overgenomen. De bestaande vakbonden werden opgeheven. Voor zover de leden niet al eerder hun lidmaatschap hadden opgezegd, hadden zij geen enkele zeggenschap meer. Het NAF ging als nationaalsocialistische organisatie uit van de ongelijkheid van mensen. Maar het dwong de arbeiders tegelijkertijd te geloven dat klassentegenstellingen niet bestaan. Het actiemiddel staken was verboden. De klassenstrijd werd afgeschaft, op papier.

Agnes Jongerius: "de voorzitter van de FNV staat wel voor een dilemma. Want hoort het NAF strikt genomen nog bij de geschiedenis van de moderne vakbeweging? Als ik kijk naar de periode waarin het NAF actief was, dan is dat voor mij een vakbewegingsloos tijdperk. Het is bekend dat veel vakbondsbestuurders al in het begin van de oorlog werden ontslagen of hun baan opzegden en ander werk moesten zoeken. En het is schrijnend te moeten constateren, dat er tot het einde van de oorlog - behalve NSB'ers - ook mensen bij het NAF werkzaam waren die voor de oorlog hun werk deden in de vakbeweging. En soms niet eens onverdienstelijk. Dit bewijst eens te meer hoe ongelooflijk belangrijk het is te blijven communiceren over onze Grondslag. Te blijven nadenken over kernwaarden en beginselen. Wij moeten de discussie hierover zo levendig mogelijk houden."