Sint Franciscus Gasthuis
* Mei »

* 12 mei 2010

Dag van de Zorg: Lachen op je werk maakt je gezond en sterk

Lachen is gezond. Daarom organiseerde het Sint Franciscus Gasthuis op woensdag 12 mei 2010, Dag van de Zorg, verschillende activiteiten die het functioneren van de lachspieren bevorderden. Op deze manier zette het ziekenhuis zijn medewerkers in het zonnetje. Tijdens de Dag van de Zorg gingen de leden van de Raad van Bestuur, het managementteam en de zorgmanagers aan de slag in de patiëntenzorg.

Programma

Om medewerkers zoveel mogelijk aan het lachen te krijgen, konden zij een Zumba- of yogales volgen, stoelmassage krijgen, lunchwandeling maken of een workshop Lachen volgen. Ook werkten de leden van de Raad van Bestuur, het managementteam en de zorgmanagers mee op de verpleegafdelingen om zodoende werk uit handen te nemen van de verpleging. Dit had als doel om kennisuitwisseling tot stand te brengen en nieuwe ideeën op te doen ter verbetering van het werk en de zorg voor de patiënt.

Lachen is gezond

Dat lachen gelukkig maakt, is onlangs uit onderzoek gebleken. Een lachbui bezorgt een ontspannen gevoel. Dit komt doordat processen in het lichaam die door lachen worden aangewakkerd, zorgen voor ontlading van spanning. Op deze manier wordt endorfine aangemaakt. Dit is een natuurlijke pijnstiller die tevens kalmerend werkt. Ook gaat lachen het stresshormoon te lijf en zorgt ervoor dat ongelukkige gevoelens verdwijnen.

Dag van de Zorg

De Dag van de Zorg wordt jaarlijks gehouden op 12 mei. Deze dag is verkozen, omdat het de geboortedag is van Florence Nightingale, een Engelse verpleegster die in tijd van oorlog inspireerde tot de oprichting van Het Rode Kruis. Overal ter wereld worden medewerkers van zorginstellingen op deze dag extra in het zonnetje gezet, omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg. Het Sint Franciscus Gasthuis hecht veel waarde aan het binden en boeien van zijn medewerkers en vindt het daarom belangrijk hieraan mee te werken.