Radboud Universiteit Nijmegen


Marit Monteiro lid commissie onderzoek seksueel misbruik RK Kerk

Datum bericht: 12 mei 2010

De bisschoppenconferentie van de R.K. Kerkprovincie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) hebben dinsdag 11 mei het advies van Wim Deetman, om een wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, overgenomen. Een van de leden van de afgelopen vrijdag door Deetman voorgestelde onderzoekscommissie is prof. dr Marit Monteiro, hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Katholicisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek moet zich richten op de aard, omvang en omstandigheden van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk van Nederland, maar ook de hulpverlening aan slachtoffers bevorderen en maatregelen aandragen om herhaling van seksueel misbruik tegen te gaan. De periode van het onderzoek strekt zich uit van 1945 tot nu. Deetman, die voorzitter wordt van de onderzoekscommissie, verwacht dat het onderzoek ongeveer een jaar in beslag neemt.

Samenstelling commissie
Het onderzoek dient zich volgens Deetman op vijf niveaus af te spelen: (a) het horen of doen horen van slachtoffers, getuigen en beschuldigden/daders, bestuurlijk verantwoordelijken; (b) archiefonderzoek; (c) het (doen) doornemen van voor het onderwerp relevante studies; (d) eigen onderzoek (survey, vergelijkingen); (e) aandacht voor de hulp aan de slachtoffers.

Een goede vervulling van de onderzoeksopdracht vereist een multidisciplinaire aanpak. Daarom adviseert Deetman de bisschoppenconferentie en de KNR de volgende leden op te nemen in de onderzoekscommissie:

* dr. N. (Nel) Draijer (universitair hoofddocent Vakgroep Psychiatrie Vrije Universiteit, behandelaar Nederlands Psychoanalytisch Instituut);

* mr. P. (Pieter) Kalbfleisch (bestuursvoorzitter Nederlandse Mededingingsautoriteit, oud-rechter);

* prof. dr. H.L.G.J. (Harald) Merckelbach (hoogleraar psychologie Universiteit Maastricht);

* prof. dr. M.E. (Marit) Monteiro (hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Katholicisme Faculteit der Letteren Radboud Universiteit Nijmegen);

* prof. dr. ir G.H. (Gerard) de Vries (raadslid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, hoogleraar Wetenschapsfilosofie Universiteit van Amsterdam).

Zie voor meer informatie de Website Vooronderzoek vermeende praktijken van seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland: www.onderzoekrk.nl