CDA

EU wil milieuvriendelijke aquacultuur steunen
woensdag 12 mei 2010
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie, de Europese Commissie, gaat milieuvriendelijke aquacultuur stimuleren. Dit blijkt uit de behandeling van het beleidsinitiatief over de aqua-cultuur in het Europees Parlement . CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (visserijbeleid) ondersteunt dit initiatief.

Van Nistelrooij: "In Nederland komt de duurzame aquacultuur steeds beter op gang. Een goed voorbeeld is het project 'Zeeuwse tong'. Dit biedt de visserijketen een goede aanvulling op de wilde vangst maar ook nieuwe kansen voor werkgelegenheid in de regio. Het is een combinatie van kweek van jonge visjes binnen en doorkweek in zoutwaterbassins buiten. Het project is duurzaam vanwege de natuurlijke kringloop: vis produceert mest, mest doet algen en zilte gewassen zoals zeekraal en lamsoor groeien en algen vormen het voedsel voor schelpdieren en zagers. Een deel van de zagers wordt benut voor de voeding van de tong; een ander deel wordt verwerkt tot visvoer. Zo ontstaat een gemengd zilt bedrijf."

De Zeeuwse aanpak past goed in het Europese beleidsvoornemen.

Van Nistelrooij: "Enerzijds zal de regelgeving moeten worden vereenvoudigd. Ook zal de EU maatregelen gaan nemen om oneerlijke concurrentie via gekweekte vis van buiten de EU, zoals Vietnam, tegen te gaan. De controle en traceerbaarheid van deze producten moet worden verbeterd. Het mag niet zo zijn dat geïmporteerde vis goedkoper wordt geproduceerd omdat gebruik wordt gemaakt van kweekmethoden die binnen de EU niet zijn toegestaan." Tot slot pleit van Nistelrooij voor een kwaliteitslabel voor Europese producten. "Met zo'n kwaliteitslabel kan de consument in een oogopslag zien of het gaat om Zeeuwse witvis of Vietnamese Tilapia." aldus Van Nistelrooij.

Het beleidsinitiatief is in de visserijcommissie van het Europees Parlement aangenomen en in Straatsburg volgt de plenaire stemming. Gezien het brede draagvlak in de Visserijcommissie verwacht Van Nistelrooij dat het initiatief met brede steun plenair wordt aanvaard.