CDA

Europees Parlement: vraagtekens bij plannen sociale woningverhuur. woensdag 12 mei 2010
Het EP is het niet eens met de plannen van de Europese Commissie om een inkomenslimiet van 33000 euro te bepalen om in aanmerking te komen voor een huurwoning in de sociale sector. CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (regionaal beleid) vindt dat woningbouwbeleid een taak is voor lokale en regionale overheden. Van Nistelrooij heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie. De vragen zijn mede-ingediend door Heide Rühle van de Groene fractie, Oldrich Vlasak van de ECR-fractie en Proinsias de Rossa van de S&D fractie.

Lambert van Nistelrooij: "Nederland heeft een bijzondere positie op de woningmarkt omdat 77% van de totale huurmarkt bestaat uit sociale woningen. De woningmarkt is afhankelijk van regionale omstandigheden en daarom is een maatregel zoals die nu door de Europese Commissie wordt voorgesteld voor alle sociale huurwoningen onwenselijk. Daarnaast is woningbouwbeleid een zaak van de lidstaten en van lokale - en regionale besturen. De EU heeft zich daar mee niet te bemoeien. De EU is niet bevoegd om een definitie van volkshuisvesting aan lidstaten op te leggen."

De Europarlementariërs willen van de Europese Commissie weten op welke grond de Commissie intervenieert in de sociale woningbouw ; waarom gekozen is voor een inkomenslimiet van 33.000 euro en of de Europese Commissie dergelijke inkomensgrenzen ook voor de andere lidstaten zal vaststellen.