Rechtbank 's-Gravenhage

Veroordelingen wegens mensensmokkel en mensenhandel

Den Haag, 12 mei 2010 - De rechtbank `s-Gravenhage heeft vandaag drie mannen van 46, 47 en 52 jaar veroordeeld wegens mensensmokkel en mensenhandel. Een 58-jarige medeverdachte werd uitsluitend wegens mensensmokkel veroordeeld.

De 47-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. De 46- en 52-jarige mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en tot een werkstraf van 240 uur.
De drie mannen hebben zich gedurende een langere periode schuldig gemaakt aan mensensmokkel en mensenhandel door voornamelijk illegale Indiërs in Nederland te voorzien van huisvesting tegen betaling van een onredelijke huurprijs en van werk tegen minimale inkomsten. Ook hebben zij geldoverboekingen voor deze illegale vreemdelingen tegen provisie mogelijk gemaakt.
De rechtbank oordeelde dat de geweldplegingen en bedreigingen die in het kader van de mensenhandel zijn gepleegd niet aan de 46- en 52-jarige verdachten kunnen worden aangerekend. Uit de diverse getuigenverklaringen heeft de rechtbank opgemaakt dat deze handelingen uitsluitend door de 47-jarige verdachte zijn gepleegd.

De 58-jarige man maakte naar het oordeel van de rechtbank geen deel uit van het samenwerkingsverband dat bestond uit zijn drie medeverdachten. Niettemin heeft deze verdachte zich wel degelijk schuldig gemaakt aan het in vereniging plegen van mensensmokkel, maar met anderen dan de hiervoor genoemde medeverdachten. Hij heeft diverse illegale vreemdelingen tegen betaling van een huursom en/of onkostenvergoeding gehuisvest. Daarnaast heeft hij met anderen illegale vreemdelingen laten werken dan wel bemiddeld bij werk, terwijl er voor deze werkzaamheden slechts een zeer laag loon werd betaald.

De vonnissen in de zaken tegen de 47-jarige en de 58-jarige verdachten zijn gepubliceerd op deze site en te openen via onderstaande LJ-nummers.

LJ Nummers

BM4240
BM4291
Zie het origineel


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 12 mei 2010