Haven Amsterdam

Haven Amsterdam spil in nautische organisatie van SAIL 2010

12 mei 2010

Haven Amsterdam vervult een spilfunctie in de nautische organisatie van SAIL. Dit betekent dat haven Amsterdam de scheepvaart reguleert en begeleidt om het grootscheepse evenement op het water veilig en vlot te laten verlopen.

Haven Amsterdam organiseert daarnaast tal van activiteiten om het publiek meer bekend te maken met de haven. Zo is er recent een muziekcompetitie gehouden en is er een eigentijds havenlied gekozen dat op SAIL te horen zal zijn. Binnenkort start de Havenfotowedstrijd met de dynamiek van SAIL als thema. Bovendien wordt tijdens SAIL het kunstproject Art on a Box afgerond. SAIL Amsterdam vindt plaats van 19 t/m 23 augustus 2010.

Havenfotowedstrijd

Haven Amsterdam organiseert ook dit jaar weer een Havenfotowedstrijd. In het jaar van SAIL is voor het thema 'Haven Amsterdam waar werelden elkaar ontmoeten' gekozen. Net zoals bij SAIL staat de Amsterdamse haven dagelijks in verbinding met alle werelddelen. Samen met de andere havens langs het Noordzeekanaal vormt Amsterdam één groot internationaal havengebied waar schepen van over de hele wereld aankomen en vertrekken, producten uit alle windstreken zijn te vinden en waar mensen met verschillende nationaliteiten werken. Kortom, de dynamiek van SAIL is dagelijks in de Amsterdamse haven te vinden.

De fotowedstrijd start 17 mei 2010. Vanaf die datum kan men foto's uploaden. Maar men kan natuurlijk nu al de haven in, de sfeer proeven en foto's maken die passen binnen het thema. Aan deelname aan de fotowedstrijd is een aantal voorwaarden verbonden die allemaal terug te lezen zijn op de website www.havenfotowedstrijd.nl. Daar vindt men ook tips voor toegankelijke plekken in de haven om indrukwekkende plaatjes te schieten.

De 20 mooiste foto's, waaronder de publieksfavoriet, worden vanaf 26 augustus 2010 tentoongesteld voor de Stopera, aan de Amstel.

ART on a BOX

Tijdens SAIL 2005 is het kunstproject ART-on-a-BOX gestart. Met de beschildering van de laatste, 12^e zeecontainer wordt het project tijdens SAIL 2010, op dezelfde plek afgerond. Een kunstenaar zal de 12e container live beschilderen tijdens Sail 2010 met als thema 'Amsterdam & Rotterdam'. Tijdens SAIL zal de 12^e container ook feestelijk onthuld worden.

Daarnaast komt er een expositie met een groot deel van de tot nu toe gemaakte kunstcontainers die zijn opgesteld op de Verbindingsdam. Door het laten beschilderen van zeecontainers door Amsterdamse kunstenaars willen we Amsterdam als containerhaven bekend maken.

Havenlied met Ellen ten Damme en Zänph op hoofdpodium SAIL

Op zaterdag 21 augustus staat het hoofdpodium van SAIL in het teken van de Amsterdamse haven. Ellen ten Damme treedt op met haar band en vertolkt, naast eigen repertoire, het havenlied 'Stad Amsterdam', de vertaling van het beroemde 'Le Port d'Amsterdam' van Jacques Brel. De Zaanse band Zänph brengt het nieuwe havenlied 'In de haven van Amsterdam'. Met dit nummer won de band op 12 maart in de Melkweg de finale van de competitie 'Het Nieuwe Amsterdamse Havenlied', waaraan bijna 200 muzikanten en bands meededen. Ellen ten Damme was een van de juryleden. Partners havenlied: Ondernemersvereniging ORAM en Provincie Noord-Holland.

Haven Amsterdam en SAIL

Van 19 t/m 23 augustus 2010 wordt alweer de 8e editie van SAIL Amsterdam gehouden. Vanaf het begin is Haven Amsterdam nauw betrokken geweest bij dit evenement. Zo is Haven Amsterdam onder andere mede verantwoordelijk voor het toekennen van ligplaatsen voor de tall ships, het handhaven van de veiligheid op het water in het SAIL-gebied en voor het waarborgen van een goede doorstroom van scheepvaart op het IJ en in het Noordzeekanaalgebied tijdens SAIL. Ook zorgen we voor tijdelijke bebording, afmeerfaciliteiten en andere vereiste maatregelen in het vaargebied van het evenement. Tijdens SAIL stappen naar schatting zo'n 50.000 bezoekers in het havengebied aan boord van een de schepen die ingezet worden voor hospitality arrangementen.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: (020) 523 48 75, anja.vonk@portofamsterdam.nl