Gemeente Overbetuwe

verbetering aanpak schuldhulpverlening

Overbetuwe ziet noodzaak tot verbetering aanpak schuldhulpverlening

12 mei 2010

Gemeente Overbetuwe heeft de aanpak van schuldhulpverlening over 2009 geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat de aanpak tot resultaten leidt, maar dat verbetering mogelijk en noodzakelijk is. Door de economische crisis neemt het aantal inwoners met schulden toe. Ook zijn de schuldensituaties complexer waardoor het moeilijker is om een goede regeling te treffen met de schuldeisers en dus tot een oplossing te komen.

Aanbevelingen voor 2010

Gemeente Overbetuwe voert sinds 2008 zelf de regie over de schuldhulpverlening. Het doel was om de resultaten te verbeteren, de schuldverlening laagdrempeliger te maken en de ketensamenwerking te optimaliseren. De gemeente heeft zichzelf een aantal doelen gesteld, welke deels zijn behaald. Om ook het komende jaar aan de toenemende vraag van schuldhulpverlening te kunnen voldoen, worden de volgende aanbevelingen gedaan:

* De uitvoering van schuldhulpverlening wordt geoptimaliseerd door de invoer van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit vraagt een aanpassing van de werkwijze.

* Er wordt een preventieplan opgesteld waarin keuzes gemaakt worden ten opzichte van de doelgroepen. De gemeente is (financieel) begrensd in de inzet van instrumenten en de capaciteit van medewerkers.

* Om de gemeentelijke aanpak te verbeteren én te proberen schuldhulpverlening laagdrempeliger te maken, gaat de gemeente een enquête afnemen bij mensen die een schuldregeling hebben afgerond. Die ervaringen wil de gemeente gebruiken voor verbetering.

Ontwikkelingen

De economische crisis en de oplopende werkloosheid vormen een verhoogd risico op problematische schulden. Het aantal aanvragen is fors gestegen, van 56 intakegesprekken in 2008 naar 85 in 2009. De verwachting is dat deze trend zich in 2010 gaat voortzetten. De gemeente wil in 2010 vooral inzetten op een goede samenwerking met de ketenpartners. Ook gaat de gemeente inzetten op preventie. Door goede voorlichting, het breed aanbieden van Budget-op-maatgesprekken en sneller te reageren bij achterstanden in de betaling van huur, energie en premie zorgverzekering, hoopt de gemeente goede resultaten te boeken in het jaar 2010.