Rijksgebouwendienst


Boek en tentoonstelling `De Duurzame Stad 2040'

woensdag, 12 mei 2010

De Duurzame Stad 2040 is een project van het Planbureau voor de Leefomgeving, het ministerie van VROM en het Atelier Rijksbouwmeester.

Vijf architecten kregen een opdracht om een ontwerp te maken voor de stad van 2040. In vijf gesprekken werden zij vervolgens blootgesteld aan een selectie experts. De discussies die zich ontsponnen zijn vastgelegd in een publicatie, de ontwerpen zijn te zien zowel in de publicatie als ook in een tentoonstelling.

Verduurzaming Nederlandse steden

Het boek is een inspirerende verzameling van de resultaten van een ontwerpend onderzoek naar de mogelijkheden, wensdromen en vraagstukken die horen bij de verduurzaming van de Nederlandse steden. Een verduurzaming waarvan hoe langer hoe meer duidelijk wordt dat deze geen keuze is, maar pure noodzaak. Tweederde van de wereldbevolking leeft tegenwoordig in steden en urbane gebied. Als een onderzoek naar een duurzame ecologische, sociale en economische toekomst ergens moet beginnen dan is het wel in de stad; een stelling die overigens wordt ondersteund door het zojuist verschenen advies van de VROM-raad, Duurzame verstedelijking (PDF).

Boek

Vijftien posters waarmee architecten hun vijf ontwerpen presenteerden zijn gestapeld tot een boek, waarin delen van de posters worden uitgelicht en besproken door experts.

* Het boek staat online en is hier te zien!

Tentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit een paviljoen, een Wolk met een huid van de posters die de architecten maakten om hun ontwerpen te presenteren. Binnenin de wolk is met beeld en geluid een korte glimp op te vangen van de toekomst.

De tentoonstelling is de komende periode hier te zien: > Amsterdam, Zuiderkerk, 17 mei tot 6 juni
> Den Haag, Ministerie van VROM, 7 juni tot 28 juni
* Meer informatie over de Duurzame stad en de expositie staat op de website www.duurzametentoonstellingen.nl .

---