Reumafonds

Grootste onderzoek Reumafonds heeft eigen website

12 mei 2010
Nederlands grootste onderzoek naar artrose (CHECK) heeft een eigen website. Op www.check-onderzoek.nl vinden de 1002 deelnemers en andere belangstellenden alle informatie over het verloop en de tussentijdse uitkomsten van het onderzoek.

Het CHECK-onderzoek is een bijzonder onderzoek. In dit onderzoek worden 10 jaar lang 1002 mensen met beginnende artroseklachten een keer per jaar onderzocht. In 2015 hopen we de vraag te beantwoorden hoe beginnende artrose zich ontwikkelt. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Hans Bijlsma van het UMC Utrecht. Maar eigenlijk doet heel Nederland mee: 12 universitaire onderzoekscentra en 1002 vrijwilligers. Het onderzoek startte in april 2001.

Doel
Het belangrijkste doel van CHECK is om de factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op het ontstaan en het beloop van artrose. Vragen die de onderzoekers willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld de volgende.
* Met welke biologische, lichamelijke en/of persoonlijke factoren kunnen we een voorspelling doen hoe de artroseklachten zich kunnen gaan ontwikkelen?

* Waarom ontwikkelen de heup- en/of knieklachten zich bij de één sneller dan bij de ander?

* Spelen biologische en genetische factoren hierbij een rol?
* Met welke gevolgen hebben mensen met artrose te maken wat betreft inkomen en werk?

Eén op de tien
Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening: één op de tien mensen in Nederland heeft artrose; in totaal 1,2 miljoen mensen. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de beginfase van artrose eruit ziet. We weten niet waarom bij de ene patiënt de klachten langzaam erger worden, terwijl bij de andere patiënt de klachten veel sneller verergeren.

De verwachting is dat we door de resultaten van het onderzoek, artrose eerder kunnen ontdekken bij patiënten. En dat we uiteindelijk beter kunnen behandelen. Ook hopen we dat we in de toekomst artrose beter kunnen voorkomen.

CHECK staat voor: Cohort Heup En Cohort Knie. Een cohort is een grote groep deelnemers met dezelfde kenmerken.