Ingezonden persbericht

Persbericht - 12 mei 2010

Petitie waarschuwt tegen dreigende aantasting vrijheid van ondernemerschap

Transport en Logistiek Nederland (TLN), KNV Goederenvervoer, EVO, VERN, FNV Zelfstandigen, VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen vandaag in een petitie tegen dreigende aantasting van de vrijheid van ondernemerschap in Europa. De organisaties roepen leden van het Europees Parlement op om op 16 juni te stemmen vóór het behoud van zelfstandig ondernemerschap in de transportsector.

Op 28 april heeft de werkgelegenheidscommissie van het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie verworpen om ondernemer-chauffeurs uit te sluiten van de arbeidstijdenrichtlijn voor het wegvervoer. Maar volgens bovengenoemde organisaties is beperking van ondernemers in hun arbeidstijd strijdig met het beginsel van vrij ondernemerschap. Daarnaast levert de insluiting van zelfstandigen geen extra bijdrage aan de verkeersveiligheid. Hiervoor gelden immers stringente rij- en rusttijdenregels. Bovendien is handhaving van deze regeling voor zelfstandigen vrijwel onmogelijk. Opnieuw dreigt hiermee een EU regeling vastgesteld te worden die leeg is en die geen enkel doel dient en bovenal: het schept een gevaarlijk precedent voor andere sectoren.

Bovengenoemde organisaties doen daarom een dringend beroep op de leden van het Europees Parlement om in de plenaire zitting van het Europees Parlement te stemmen voor uitsluiting van zelfstandige ondernemers van de zogenaamde arbeidstijdenrichtlijn voor het wegvervoer.