Ingezonden persbericht

Chefkok ontwikkelt unieke gebrande zouten

Salt Impressions: elk land zijn eigen Flavorsalt

Chefkok Gertjan van Mook ontwikkelde met zijn Salt Impressions een serie unieke zouten. Ze zijn zo bijzonder door hun totstandkoming, ze worden gebrand, en door de ingrediën-ten zoals gerookte kip, rum of zeewier. De Flavorsalts zijn Van Mook's interpretatie van de culinaire ziel van 9 landen en hij brengt hiermee een aantal authentieke wereldsmaken in de Nederlandse keuken.

Zout met Serranoham en wodka
De Flavorsalts, die onder het label The Man with the Pan op de markt worden gebracht, zijn samen-gesteld uit zeezout gebrand met kruiden en specerijen en ingrediënten als kappertjes, wodka, gedroogde garnalen, rum, Serranoham, gerookte kip, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas, bietjes, augurk en limoenzest. Voor elk land een eigen compositie.

Unieke methode
De Flavorsalts krijgen hun karakteristieke smaak en aroma door het branden. Net als bij koffie, zorgt het verhitten van het zout en de verschillende ingrediënten, voor een aantal complexe chemische reacties die de verborgen smaakmelanges vrij laten komen. Elk ingrediënt reageert anders op het branden. Voor de beste smaak controleert van Mook gedurende het gehele ambachtelijke proces de temperatuur en de reactie van het zout en de ingrediënten.

Puur natuur
Door deze speciale techniek krijgen de melanges een vol en krachtig aroma en blijven ze tot een jaar houdbaar zonder dat er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige toevoegingen. De Flavorsalts zijn puur natuur!

De wereld in je keuken
Gertjan van Mook, alias The Man with the Pan, reisde over de hele wereld. Overal waar hij neerstreek, verzamelde hij mensen om zijn pan om samen de lokale gerechten te maken. Zo leerde hij over eeuwenoude tradities, recepturen en over bijzondere kruiden en specerijen. Wat hij mee terug nam naar Nederland zijn de smaakherinneringen. In het Smakenlab reconstrueerde hij die herinneringen in de Flavorsalts en past daarmee de wereld in elke keuken in Nederland. Kijk voor toepassingsmogelijkheden op www.themanwiththepan.tv.

Verkrijgbaarheid
De Flavorsalts zijn op dit moment verkrijgbaar in het Smakenlab en de webshop van The Man with the Pan en kosten ¤ 5,95. Binnenkort verschijnt een lijst met verkooppunten op de site van The Man with the Pan.