Regie der Gebouwen: camerabeveilgingssyteem in justitiepaleis Brussel

12/05/2010 14:17

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

De Regie der Gebouwen heeft een nieuw camerabeveiligingssysteem in het Justitiepaleis te Brussel geplaatst. Hiervoor werd eerst de noodzakelijke databekabeling getrokken waarna 80 beveiligingscamera's werden geplaatst.

De basisbekabeling in glasvezel laat op termijn toe om het systeem uit te breiden met bijkomende toepassingsmogelijkheden (camera's, elektronisch toegangssysteem, pc's, -).

Een tiental deuren worden voorzien van een elektronisch toegangssysteem via badgelezer en de slagbomen van de parking worden ook op het systeem aangesloten.

De beveiligingsagenten van de FOD Justitie volgen de beelden op in een nieuw ingerichte controlekamer.

Toekomst:

Fase 1: In deze fase wordt de beveiliging versterkt van het cellencomplex en het belangrijkste wandelparcours dat door de gedetineerden wordt gebruikt. Deuren (een 40-tal) worden aangepast, er wordt toegangscontrolebeveiliging voorzien en er komen bijkomende camera's (35-tal) op het gedetineerdencircuit. Dit beveiligingssysteem wordt beheerd door de Locale Politie en het veiligheidscorps van de FOD Justitie.

Fase 2a: Daarna wordt een zone gecreëerd met verhoogde beveiliging, de zgn. box-in-the-box zone waarbij de beveiliging van 4 zittingszalen wordt verhoogd en uitgebreid. De toegang tot deze zone zal strikt worden gecontroleerd (x-Ray controle, -). Daarnaast zullen specifieke wachtcellen worden ingericht voor de gedetineerden, in de directe nabijheid van de beveiligde zittingszalen. De realisatie van deze box-in-the-box hangt af van het verkrijgen van de nodige vergunningen (het Justitiepaleis is een beschermd gebouw). Het dossier wordt nu opgesteld en de aanvraag tot vergunning zal in 2011 worden ingediend; de werken zijn gepland voor 2012.

Fase 2b: Na de creatie van deze zone met verhoogde beveiliging worden de drie raadkamers op niveau 02 aangepast en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische Staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie

Aannemer/leverancier : DITECH bvba (Aalst)

Duur der werken: september 2009 - mei 2010

Kostprijs der werken: 967 701,37 ¤

Aannemer/leverancier fase 1: Fabricom

Duur der werken fase 1: juni 2010 - oktober 2010

Kostprijs der werken fase : 580.933,30 ¤

Raming kostprijs fase 2a (creatie box-in-the-box): 2,2 miljoen ¤ (BTW inbegrepen)

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 989 gebouwen (ong. 4,8 miljoen m2) die eigendom zijn van de Federale staat en 534 gehuurde gebouwen (circa 2,9 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.