Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 6 mei 2010

RUBEN NICOLAI EN HELGA VAN LEUR LOPEN MEE MET ASTMA PATIENTEN

Op 12 mei zendt de AVRO de eerste aflevering uit van de tweeluik Bn'ers in de zorg. In dit programma lopen Ruben Nicolai en Helga van Leur een dag mee met patiënten die lijden aan astma. Hoe ziet hun leven eruit? Tegen welke dagelijkse problemen loopt een astmapatiënt aan? Ruben en Helga ondervinden dit door een dag lang met een astmapatiënt op pad te gaan.

AVRO-presentator Ruben Nicolai loopt een dag mee met Anne (26). Zij heeft een lastig te behandelen vorm van allergisch astma. Daardoor heeft ze heeft veel medicatie om haar longen te beschermen waaronder puffers en vernevelapparatuur. Anne wil alles blijven doen. Zo werkt ze fulltime als lerares op een basisschool, terwijl haar werd aangeraden om parttime te werken. Ze wil uitgaan met haar vrienden en haar hobby's beoefenen. Anne legt aan Ruben uit hoe haar dag eruit ziet.

Helga van Leur neemt een kijkje in het leven van Thijs (62). Thijs weet pas sinds zijn 58e dat hij astma heeft. Toen kreeg hij een bijna fatale aanval, na het innemen van een aspirine. Later bleek dat hij dodelijk allergisch is voor aspirine. 10% van de astmapatiënten is allergisch voor aspirine. Het is uniek dat astma pas op zo'n late leeftijd wordt ontdekt. Thijs legt aan Helga uit: "Je wereld krimpt helemaal, hier kom je niet meer vanaf, dit blijft tot je dood". Thijs meet elke dag zijn longconditie en houdt dit bij met een programma in verschillende grafieken.

Astma is een onvoorspelbare ziekte. Klachten treden door aanvallen op en kunnen plotseling de kop opsteken. De ene dag voelt iemand zich goed, de volgende dag kan hij helemaal niets meer. In dit programma gaan Ruben Nicolai, Helga van Leur, Myrna Goossen en Toine van Peperstraten een dag op pad met iemand die lijdt aan moeilijk behandelbaar astma of te wel ernstig astma. De patiënten in dit programma hebben levenslang wat hun astma betreft, ze komen er niet alleen meer van af, hun situatie kan zelfs verslechteren naarmate ze ouder worden.

Bn'ers in de zorg is geproduceerd door I Care Producties en mede mogelijk gemaakt door het Astma Fonds

BN'ers in de zorg: leven zonder lucht, 12 en 19 mei, AVRO, Nederland 1, 19.25 uur.



Algemene omroepvereniging AVRO