Vrije Universiteit Amsterdam

Met meerdere maten meten


* Startdatum: 12-05-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Met meerdere maten meten


* Spreker: prof.dr. B.M.J. Uitdehaag


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

De klinische epidemiologie bevindt zich op het raakvlak van de epidemiologie en de klinische praktijk, in dit geval de neurologische praktijk. De klinische epidemiologie past epidemiologische methoden toe op vraagstukken die relevant zijn voor de patiëntenzorg. Zij richt zich daarbij vooral op diagnostiek, prognose en behandeling. Bij al die onderwerpen speelt het meten een centrale rol. Verschijnselen die kunnen leiden tot het stellen van een diagnose moeten op een goede manier gemeten worden. Dat geldt ook voor zaken die kunnen bijdragen aan het inschatten van een prognose. Dit zegt Bernard Uitdehaag in zijn oratie `Met meerdere maten meten'.

Voor het bestuderen van het beloop van een ziekte en de effecten van een (experimentele) behandeling is het erg belangrijk dat de ziekte(last) goed gemeten wordt. Daarbij worden vaak verschillende instrumenten gebruikt, variërend van redelijk objectieve maten, zoals snelheid van lopen, tot sterk subjectieve maten, zoals kwaliteit van leven. Sommige instrumenten meten verschillende domeinen die dan samengevoegd worden tot één score. Dat maakt het ogenschijnlijk eenvoudig om de werkzaamheid van een behandeling te besturen, maar hierdoor gaat wel informatie verloren, waardoor de interpretatie - vooral van veranderingen - lastig kan zijn.

Er is dan ook veel voor te zeggen volgens Uitdehaag om meerdere meetinstrumenten naast elkaar te gebruiken en zodanig te combineren dat verlies van informatie zo veel mogelijk beperkt wordt. Dit vormt een epidemiologische en statistische uitdaging. Uiteindelijk kan dit in de klinische praktijk helpen bij het maken van keuzes. Patiënten verschillen nu eenmaal ook in de relatieve waardering van de verschillende domeinen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam