Ingezonden persbericht


Persbericht


- Onder embargo tot woensdag 12 mei 09:00 uur -

Doetinchem, 11 mei 2010

Regio Venlo-Venray logistieke hotspot nr. 1 van Nederland

De regio Venlo-Venray is uitgeroepen tot de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Venlo-Venray krijgt dit jaar de hotspot nr.1 status op de Logistieke Kaart van Nederland, omdat deze regio van een panel van 23 logistieke experts de meeste punten kreeg op de criteria aanwezigheid personeel, beschikbaarheid grond en aanwezige infrastructuur.

De voorgaande twee edities van de logistieke hotspot van het jaar verkiezing, een initiatief van Logistiek Magazine, waren een prooi voor de regio West-Brabant. Dit jaar gaat de logistieke hotspot nr.1 status naar de regio Venlo-Venray die in de uitslag met een miniem verschil van één punt West-Brabant maar net voorblijft.

Top 10
In de einduitslag worden Venlo-Venray en West-Brabant gevolgd door de logistieke hotspots Tilburg (3), de haven van Rotterdam (4), Almere-Zeewolde (5), Arnhem-Nijmegen (6), Oss-Veghel-Eindhoven (7), Schiphol (8), Tiel-Geldermalsen (9) en de haven van Amsterdam (10).

Zes criteria
De Logistieke Kaart van Nederland 2010 met daarop de 20 belangrijkste logistieke hotspots is tot stand gekomen op basis van zes criteria. Dit zijn: 1) beschikbaarheid grond en panden, 2) aanwezigheid goede infrastructuur, 3) bereikbaarheid logistieke knooppunten, 4) medewerking overheid en gemeenten, 5) beschikbaarheid personeel opleidingen en 6) inzetbaarheid motivatie medewerkers.

Favoriete hotspots
Per criterium heeft een panel van 23 experts op een stemformulier zijn drie favoriete regio's ingevuld. Op bais daarvan is de uiteindelijke lijst tot stand gekomen. De regio Venlo-Venray kwam als beste uit de bus met de hoogste score op de criteria aanwezigheid personeel, beschikbaarheid grond en aanwezige infrastructuur.

Lovende kritieken
In hun commentaar zijn veel panelleden erg lovend over de prestaties van de logistieke hotspot regio Venlo-Venray: 'Bereikbaarheid van deze regio is prima, diverse modaliteiten, voldoende logistiek personeel mede door Duitse achterland, grond volop beschikbaar.'

'Venlo-Venray heeft duidelijk de handdoek opgepakt om West Brabant weer te gaan verslaan. Er zijn veel initiatieven, NV Regio Venlo is erg actief, veel activiteit rondom Floriade. Er is nu weer veel ruimte beschikbaar op Trade Poort Noord. Acquisitie nieuwe partijen is weer sterk opgepakt met daarbij ook toenemende aandacht om rechtstreeks met verladers te praten in plaats alleen via logistiek dienstverleners.'

'Blijft een prima vestigingsregio voor logistiek, temeer door de combinatie poort naar Ruhrgebied en de handels- en logistieke functie die van oudsher goed is ontwikkeld.'

Uitreiking taart
Om de Logistieke hotspot nr. 1-status te vieren vindt er morgen, woensdag 12 mei vanaf 12:00, een feestelijke bijeenkomst plaats op de Campus van de Vervoersacademie (Fontys Hogeschool) in Venlo. Mark Verheijen, wethouder Economische Zaken van de gemeente Venlo, zal dan uit handen van een delegatie van Logistiek Magazine en Nederland Distributieland (NDL/HIDC) de taart met daarop de Logistieke Kaart van Nederland in ontvangst nemen.

Logistiek Magazine
De verkiezing van de logistieke hotspot van het jaar wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden en is een initiatief van Logistiek Magazine, het vakblad voor logistiek Nederland. Kijk voor meer informatie over de logistieke hotspot verkiezing en de Logistieke Kaart van Nederland op: www.logistiek.nl/logistiekekaart.

Noot voor de redactie (