Royal Haskoning


11-05-2010
Vitens en Royal Haskoning winnen IWA Innovatieprijs voor beste ontwerp

Vitens en Royal Haskoning winnen de Europese Innovatieprijs van de International Water Association (IWA) in de categorie Design. Een prestigieuze prijs, waarmee het project `sustainable drinking water production: recovery and use of water-based methane' de verdiende aandacht krijgt. Met dit project laat drinkwaterbedrijf Vitens zien dat het zich inzet voor een duurzame bedrijfsvoering en een goed milieu. En: dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit van het drinkwater.
Samen met Royal Haskoning ontwikkelde Vitens een nieuwe ontgassingstechnologie om methaangas uit opgepompt (ruw) grondwater terug te winnen. Een grote winst voor het klimaat, want de broeikasgaseigenschappen van methaan zijn 21 maal sterker dan die van CO2. De komende twee jaren gaat Vitens het ontwerp op productielocatie Spannenburg (in het Friese Tjerkgaast) in de praktijk brengen, zodat het methaangas dat in het grondwater zit niet langer de lucht invliegt tijdens het zuiveringsproces. Sterker: het methaangas wordt opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit. Vitens kan er straks haar bedrijfsauto's op laten rijden of het gas aan de Gasunie of aan netbeheerder Enexis leveren.

Als het systeem medio 2012 draait, vangt Vitens op termijn jaarlijks 1 miljoen kilo methaangas af. Hier kunnen vierhonderd eigen auto's oprijden. Op productielocatie Spannenburg wordt per jaar 25 miljoen kubieke meter water gewonnen. Daarmee is Spannenburg verantwoordelijk voor 30 procent van de CO2-footprint van Vitens. Met het project in Spannenburg hoopt Vitens een voorbeeld te kunnen zijn voor andere locaties.

Vitens en Royal Haskoning winnen IWA Innovatieprijs voor beste ontwerp