Mediq


* Mediq nummer 1 speler in de Nordics na acquisitie

Mediq nummer 1 speler in de Nordics na acquisitie

12 mei

Mediq neemt Healthcare Trade activiteiten over van Oriola-KD

Mediq, internationaal leverancier van geneesmiddelen en medische middelen, neemt de Healthcare Trade activiteiten van Oriola-KD over. Oriola-KD is een Finse beursgenoteerde onderneming en een leidende speler in het leveren van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Met de overname van de Healthcare Trade activiteiten, wordt Mediq de grootste leverancier van medische hulpmiddelen aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en de Baltische staten. De positie van Mediq Direct & Institutioneel in Europa wordt hiermee aanzienlijk versterkt. De overnamesom van EUR 85 miljoen wordt gefinancierd uit bestaande kasmiddelen en kredietfaciliteiten. Naar verwachting levert de overname direct een bijdrage aan de winst per aandeel.

Strategische rationale

- Past bij de strategie van Mediq om haar groeiende directe en institutionele activiteiten internationaal uit te breiden;
- De Healthcare Trade activiteiten van Oriola-KD sluiten uitstekend aan op de huidige directe en institutionele activiteiten van Mediq en zijn aanvullend op de sterke marktpositie van Mediq in Denemarken en Noorwegen;

- Mediq betreedt vijf nieuwe landen en verkrijgt daarmee volledige aanwezigheid in de Nordics* en de Baltische staten;
- Door de uitbreiding in landendekking, wordt Mediq een aantrekkelijker partner voor leveranciers;

- De verhoogde volumes in inkoop en distributie leiden tot significante schaalvoordelen.

* Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland

Marc van Gelder, CEO Mediq: "De overname is een logische vervolgstap in onze internationale groeistrategie. De Healthcare Trade activiteiten van Oriola-KD vormen een uitstekende aanvulling op onze bestaande directe en institutionele activiteiten. Vanwege de overeenkomst met onze bestaande activiteiten zien we grote mogelijkheden voor synergie en groei. Samen zullen we in de Nordics en de Baltische staten een sterk team vormen."

Nadere gegevens transactie

- Overnamesom van EUR 85 miljoen, exclusief liquide middelen en vrij van schuld;

- Oriola-KD Healthcare Trade rapporteerde in 2009 een netto-omzet van EUR 145.1 miljoen en een genormaliseerd bedrijfsresultaat (EBIT) van EUR 8,1 miljoen, exclusief amortisatie (gerapporteerd EUR 8,9 miljoen);


- In de loop van 2010 vangen omvangrijke, nieuw verworven langetermijncontracten in Zweden aan;

- De overname wordt gefinancierd uit bestaande kasmiddelen en kredietfaciliteiten;

- Transactiekosten bedragen circa EUR 1,5 miljoen, inclusief lokale belastingen geheven over de overdracht van aandelen;
- Jaarlijkse synergieën oplopend tot EUR 3 miljoen vanaf 2013;
- De kosten om deze synergieën te realiseren bedragen EUR 4 miljoen in de periode van 2010 - 2012;

- Naar verwachting wordt de overname uiterlijk 31 mei 2010 afgerond.

Oriola-KD's Healthcare Trade is actief in zes landen en beschikt met name in Finland en Zweden over sterke marktposities. Ongeveer 47% van de omzet in 2009 werd in Finland gerealiseerd, 45% in Zweden, 2% in Denemarken en 6% in de Baltische staten. De overname betekent een belangrijke uitbreiding van de geografische dekking van Mediq aangezien Mediq, met uitzondering van Denemarken, momenteel niet in deze landen actief is. Bij Oriola-KD's Healthcare Trade zijn circa 440 werknemers werkzaam.

Het bedrijfsmodel van de overgenomen onderneming is gelijk aan de bestaande bedrijfsactiviteiten van Mediq. De Healthcare Trade activiteiten hebben betrekking op de marketing, verkoop, distributie en service van medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur aan ziekenhuizen, andere zorginstellingen en laboratoria. Andere belangrijke activiteiten zijn logistieke dienstverleningen voor derden in Zweden en Finland.

De bedrijfsactiviteiten van Mediq in de Nordics en de Baltische staten zullen worden gemanaged door Jesper Boysen, Groepsdirecteur Mediq Direct & Institutioneel. De Deen wordt verantwoordelijk voor het integreren van Oriola-KD's Healthcare Trade activiteiten in Mediq's bestaande directe en institutionele activiteiten. Jesper Boysen wordt hierbij ondersteund door Ilari Vaalavirta, Vice-President bij Oriola-KD Healthcare Trade. Ilari Vaalavirta is sinds 1995 werkzaam bij Oriola-KD.

Eero Hautaniemi, President en CEO van Oriola-KD Corporation: "We hebben, in lijn met onze strategie, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Russische en Zweedse farmaceutische groothandel- en retailactiviteiten waarmee de middelen voor het ontwikkelen van onze Healthcare Trade activiteiten beperkt waren. Deze transactie stelt Oriola-KD in staat om zich met toegenomen financiële middelen te richten op de farmaceutische retail- en groothandelactiviteiten en met name in Rusland en Zweden te groeien."