Gemeente Delft

Delft doet mee aan Europees netwerk monumentensteden

Delft gaat meedoen aan een nieuw Europees netwerk van monumentensteden. Burgemeester en wethouders hebben besloten om de deelnameovereenkomst te ondertekenen. Doel van het netwerk is om historische binnensteden duurzaam te ontwikkelen. Dit gebeurt door kennisuitwisseling en samenwerking.

Het netwerk LINKS streeft naar toekomstbestendige historische binnensteden met een aangenaam leef- en woonklimaat en behoud van de eigen architectuur en cultuurhistorische waarde. Duurzame restauratie is daarbij een belangrijk thema. De toenemende aandacht voor energiezuinigheid van gebouwen en het beperken van de CO2-uitstoot stelt nieuwe eisen aan monumenten. Delft heeft veel kennis van hoogwaardige technologische toepassingen op het gebied van energiebesparing. En heeft de afgelopen tien jaar al veel geïnvesteerd in het voeren van een duurzaam beleid voor de historische binnenstad. De andere netwerksteden kunnen hier wellicht iets van leren. Het netwerk stelt Delft dan ook in staat deze Delftse kennis en kunde verder te ontwikkelen en toe te passen en te profiteren van de opgedane kennis en ervaring van de andere steden. Het is een kans om in Europa stedencontacten aan te gaan en een mogelijke entree om toekomstige projecten te verwerven.

De deelname aan het netwerk past in het streven van het college om de aandacht meer op Europa te richten en daarbij vooral te focussen op stedencontacten die passen bij het Delftse profiel op het gebied van historie, technologie en innovatie.

Het netwerk is mogelijk dankzij URBACT, een Europees financieringsprogramma voor duurzame steden. De Franse stad Bayonne heeft Delft benaderd om mee te doen. De andere partnersteden zijn Almería (Spanje), Formigine (Italië) Veria (Griekenland), Kilkenny (Ierland), Anderlecht (België), Brasov (Roemenië), Freiberg (Duitsland) en Evora (Portugal).

Meer informatie op www.urbact.eu (en dan naar projecten/cultureel erfgoed en stadsontwikkeling).

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft