Ingezonden persbericht


Winkeliers pleiten voor slim herstel koopkracht

EMBARGO TOT 12 MEI 06.00 UUR

PERSBERICHT
Leidschendam, 12 mei 2010

Detailhandel Nederland pleit ervoor om het verschil tussen de bruto-loonkosten en het netto-inkomen te verkleinen. De huidige tijd vraagt om een andere opzet van de arbeidsovereenkomst. Hierdoor zal direct de koopkracht van werkenden toenemen. Parttimers, onder wie veel jongeren en vrouwen, werken graag in winkels, juist voor hen is dit interessant.

Detailhandel Nederland pleit dat het verschil tussen bruto- en nettolonen voor jongeren en parttimers met een beperkt aantal uren kleiner wordt. Hierdoor ziet deze belangrijke groep hun nettobeloning stijgen zonder dat de loonkosten voor de werkgevers toenemen. Hiermee kan een stimulans worden gegeven aan de werkgelegenheid en de koopkracht, en blijven banen behouden.

Dat zei Jan Meerman, voorzitter van Detailhandel Nederland, vandaag tijdens zijn openingsspeech tijdens Retailpoort 2010 tegen Alexander Pechtold (D66).

Deeltijd-werknemers betalen voor niets
Detailhandel Nederland vraagt de politiek om nog dit jaar de kleine banen-regeling om te zetten naar een permanente regeling. Deze regeling stelt jongeren en werknemers met een arbeidsovereenkomst van beperkte omvang vrij van verplichte premies. Deze doelgroep betaalt nu mee aan fondsen waar ze geen aanspraak op kunnen maken.

Stuurgroep Sociale Zaken
De detailhandel is een belangrijke economische sector die wordt gekenmerkt door een zeer arbeidsintensief karakter. De detailhandel biedt werk aan circa 650.000 mensen. Dat is ongeveer 10% van de beroepsbevolking. Maar liefst 40% van de beroepsbevolking doet zijn eerste werkervaring op in de winkel. De nieuwe stuurgroep Sociale Zaken van Detailhandel Nederland gaat zich vooral richten op het ontwikkelen van een meer integrale visie op arbeid.