Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 12 mei 2010

Borden wijzen de recreatievaart op regels

Landschap Noord-Holland heeft onlangs borden geplaatst in de vaarwateren van de Eilandspolder, de meertjes Weijenbus en Vroonmeer bij het Alkmaardermeer en tussen Limmen en Akersloot. Door het toenemende aantal bootjes, is de behoefte aan regels en afspraken groter geworden. De regels staan nu bij de toegangen van het vaargebied op duidelijke borden. Kleine bordjes op het land zijn weggehaald.

Zo mag er in de natuurgebieden niet harder gevaren worden dan 6 km per uur. Als iedereen rustig vaart, slaat er minder van de oever af en valt er meer van de rust te genieten. Ook is het niet toegestaan in een rietkraag af te meren of aan land te gaan. Landschap Noord-Holland wil het liefst door voorlichting zorgen dat de natuur niet geschaad wordt, maar als het moet kunnen de boswachters ook verbaliseren.

Landschap Noord-Holland is de eigenaar van bijna 180 ha natuurgebied tussen Limmen en Akersloot. Dit zijn het Oosterveld, Het die en het Limmerveentje. In deze gebieden broeden veel weidevogels en eenden. Op andere stukken land groeien veel bijzondere planten. In de Eilandspolder heeft Landschap Noord-Holland zo'n 360 ha in handen en rond het Alkmaardermeer gaat het om ruim 200 ha natuur. Op veel plekken worden de gebieden samen met boeren beheerd.


Noot voor redacties