Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 12 mei 2010

Amersfoort start proef om afvalscheiding verder te verbeteren

De gemeente Amersfoort start met een proef van anderhalf jaar, waarbij wordt onderzocht hoe de afvalscheiding in de gemeente verder kan worden verbeterd. De proef is erop gericht om meer kunststofverpakkingsafval uit de grijze restafvalcontainer te halen. Tijdens de proef wordt het kunststofverpakkingsafval bij circa 500 huishoudens in de wijk Nieuwland huis-aan-huis ingezameld. De bewoners krijgen hiervoor een aparte minicontainer.

In Amersfoort wordt het kunststof verpakkingsafval sinds een jaar ingezameld via verzamelcontainers. Dit levert al een goed resultaat op, maar in de grijze restafvalcontainers zit nog steeds veel kunststof verpakkingsafval. Ook zit er nog veel glas, papier en gft-afval in de container. Deze afvalstromen kunnen echter goed worden gerecycled. De proef moet duidelijk maken hoeveel de afvalscheiding verbetert.

Proef in de wijk Nieuwland
De proef wordt gehouden onder circa 500 huishoudens in de wijk Nieuwland. Het betreffende deel van de wijk vormt een goede afspiegeling van de gemiddelde huishoudens in Amersfoort.

Wat houdt de proef in?

De bewoners krijgen een nieuwe container voor kunststof verpakkingsafval. Deze is bijna hetzelfde als de huidige grijze restafvalcontainer van 240 liter. Het enige verschil is dat de container voor het kunststof verpakkingsafval een oranje deksel heeft. De huidige restafvalcontainer wordt tegelijk vervangen door een kleiner exemplaar van 140 liter. Dit is even groot als de gft- en de papiercontainers. De container voor kunststof verpakkingsafval wordt één keer per maand geleegd. De inzameling van gft-, papier- en restafval wijzigt vooralsnog niet.

Deelnemers aan proef worden geïnformeerd
De betrokken huishoudens krijgen een brief waarin de proef wordt uitgelegd. Ook worden ze binnenkort uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Noot voor de redactie,