Beschutte werkplaatsen tonen hun maatschappelijke meerwaarde

12/05/2010 11:12

VLAB

Vandaag licht prof. Wim Moesen, expert in overheidseconomie, zijn visie toe op de maatschappelijke meerwaarde van beschutte werkplaatsen. Dit initiatief kadert in de campagne 'Ontdek de onbeperkte mogelijkheden van de beschutte werkplaatsen', van VLAB, de Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen.

Maatschappelijke meerwaarde

Professor Moesen geeft vandaag toelichting bij het belang van de tewerkstelling binnen de beschutte werkplaatsen aan vertegenwoordigers uit het Vlaamse middenveld.

Professor Moesen: "De beschutte werkplaatsen bieden mensen met een arbeidshandicap een aantal 'bakens'. De meest voor de hand liggende maar misschien wel de belangrijkste is de mogelijkheid een eigen inkomen te verwerven. Verder geeft deze tewerkstelling structuur aan hun leven, iets wat zij nog meer nodig hebben dan 'gewone' werknemers en stelt het hen in staat een netwerk van sociale relaties uit te bouwen. De tewerkstelling creëert bovendien een gevoel van eigenwaarde dat voortvloeit uit de fierheid op hun werk. Al deze voorgaande meerwaarden leiden tot de vijfde baken: de kans op een autonoom leven."

Om deze tewerkstelling te realiseren en het rendementsverlies van personen met een arbeidshandicap op te vangen, krijgen de beschutte werkplaatsen subsidies van de overheid. Professor Moesen: "Deze subsidies betekenen echter geen extra kost voor de overheid. Elke euro die zij in de beschutte werkplaatsen investeert, bespaart ze op een andere kostenpost. Een studie van professor Pacolet wees uit dat de beschutte werkplaatsen de overheid een netto baat van 21 miljoen euro per jaar opleveren."

Beschutte werkplaatsen

De 67 beschutte werkplaatsen in Vlaanderen stellen samen meer dan 19.000 werknemers te werk, waarvan 16.000 met een arbeidshandicap. Het zijn performante en moderne bedrijven die in zeer uiteenlopende bedrijfstakken actief zijn. Jobs op maat en een uitgebreide expertise in kwaliteitsvolle begeleiding maken een optimale ontplooiing van de competenties en capaciteiten van hun werknemers mogelijk. Op de economische markt zijn flexibiliteit, hoge kwaliteit, een uitstekende service en een eerlijke prijs hun troeven.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel