Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 mei 2010

Vragen van de leden Kraneveldt-van der Veen (PvdA) en van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over het in stand houden dan wel bevorderen van openbaar onderwijs


1. Kent u het artikel in de Limburger d.d. 8 april waarin het interim-bestuur van Stichting Akkoord!po aangeeft dat de statuten naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State uit oktober 2007 zijn gewijzigd en de stichting daardoor niet langer het openbaar onderwijs mag bevorderen?


2. Bent u met ons van mening dat het ongewenst is dat, in tegenstelling tot besturen in het bijzonder onderwijs, verzelfstandigde besturen openbaar onderwijs het openbaar onderwijs niet mogen bevorderen?


3. Kunt u aangeven wat de waarde is van de door voormalig staatssecretaris Dijksma toegezegde wetswijziging waarmee de verzelfstandigde besturen openbaar onderwijs evenals de besturen in het bijzonder onderwijs scholen via de gangbare procedure kunnen stichten, als deze besturen het openbaar onderwijs niet mogen bevorderen?


4. Bent u bereid de artikelen 47 en 48 Wpo en 42a en 42b Wvo bij gelegenheid van de wetswijziging onder 4. zodanig aan te passen dat 'bevorderen van het openbaar onderwijs' expliciet wordt genoemd?


5. Kunt u laten weten op welke termijn de onder 4. genoemde wetswijziging en de onder 5. genoemde aanvulling tegemoet kunnen worden gezien dan wel kracht van wet moeten krijgen?