Opleiding Verpleegkunde herdenkt geboortedag Florence Nightingale

Ook De Haagse Hogeschool viert International Nurses Day

Op 12 mei werd over de hele wereld de International Nurses Day (internationale dag van de verpleging) gevierd. Zo ook bij de opleiding HBO-Verpleegkunde van De Haagse Hogeschool.

Om de geboortedag van Florence, een Brits verpleegkundige en statisticus die wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Om 14.30 uur begon de samenkomst met studenten, docenten, alumni en verpleegkundigen uit het werkveld in het atrium van De Haagse Hogeschool.

Als start was er een interview met Florence, die een vergelijking trok tussen de verpleegkunde van toen en die van nu. Daarna werd er gediscussieerd over het thema van Nurses Day 2010: âVerpleegkundigen leidende rol in chronische zorgâ. Via een internetverbinding kon ook een student van de Hogeschool Universiteit Brussel participeren, waardoor ook het internationale aspect van de dag belicht werd.

Het Muziektheater Collectief vertoonde haar voorstelling Vlieg!, waarin op ontroerende, herkenbare en humorvolle wijze de innerlijke strijd van een meisje dat haar grip op de werkelijkheid verliest wordt getoond. Zowel studenten als docenten reageerden zeer positief op het stuk, dat duidelijk aangaf hoe de beleving is van een familie waarin een persoon last heeft van schizofrenie. âHet was ontroerend en weer even wat anders dan normaal les. En met een toneelstuk dat verband houdt met de lesstof kan je ook veel lerenâ, zoals een van de studenten aangaf.

Â