Oud Arlesteyn overhandigt Benchmark rapport aan Raad voor Accreditatie


UTRECHT, 20100512 -- Door Oud Arlesteyn is wederom beoordeeld in hoeverre de diverse aanbieders zich conformeren aan de richtlijnen voor tijdsbesteding, de (directe) kosten voor een certificatieperiode van drie jaar en hoe men omgaat met de welbekende kleine lettertjes en bijkomende kosten. Ook is met name de beantwoording van de vragen in de offerteaanvraag beoordeeld zodat een indicatie gegeven kan worden hoe goed de aanvraag gelezen wordt .

Namens de RvA nam de heer Jan van der Poel, directeur, het rapport in ontvangst. "De raad is blij dit rapport te mogen ontvangen", aldus Jan van der Poel, "De RvA is belast met het toezicht op de onpartijdigheid, competentie en het managementsysteem van de door de RvA geaccrediteerde certificerende instellingen. Dit doen wij voornamelijk door het uitvoeren van audits maar ook andere informatiebronnen zijn voor ons zeer belangrijk voor de risico-inschatting. Wij zijn daarom blij met dit soort initiatieven die bijdragen aan een betere transparantie. Bedrijven en organisaties hebben een keuze bij het selecteren en/of wisselen van certificerende instelling. Dit rapport kan bijdragen in het maken van die keuze."

Het rapport van Oud Arlesteyn geeft op een onafhankelijke en objectieve wijze een goed beeld van de huidige situatie bij een groot aantal certificerende instellingen. Hierbij valt op dat een meer complexere aanvraag voor 3 normen (ISO 9001 / VCA*/ en ISO 14001) toch voor een aantal certificerende instellingen lastig is te beantwoorden.

"In een economische crisis worden ook de tarieven weer eens onder de loep gehouden. En die zijn voor een certificatietraject niet gering. We constateren dat het verschil in kosten voor certificatie tegen ISO 9001: 2008 en VCA* -een van de meest voorkomende certificatie combinaties in Nederland- zonder meer enorm is te noemen. De duurste partij is 1,9 maal zo duur als de goedkoopste. Bij de andere casus (ISO 9001: 2008 en VCA* en ISO 14001:2004 ) was de duurste partij 1,8 maal zo duur als de goedkoopste. In beide gevallen gaat het om partijen die geaccrediteerd zijn door de Nederlandse Raad voor Accreditatie. De leesbaarheid van de offerte, het beantwoorden van eenvoudige vragen alsmede de verplichting om een contract aan te gaan voor 6 jaar zijn zo maar een aantal elementen waar wij geïnteresseerden op willen wijzen." aldus directeur R.J. van der Poel van Oud Arlesteyn bv.

De conclusie is wederom dat goed vergelijken loont, ook bij geaccrediteerde certificerende instellingen. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in een uitgebreid rapport. Door publicatie hoopt Oud Arlesteyn bij te dragen aan betere transparantie van zowel de tijdsbesteding, kosten als de contractvoorwaarden.

Vertegenwoordigers van certificerende instellingen, adviseurs, inkopers en andere geïnteresseerden kunnen kennis nemen van de resultaten van het onderzoek. Het rapport kost ¤ 84,50 (excl. BTW).

Het volledige rapport is te bestellen via www.oudarlesteyn.nl.
Op de website is ook een gratis extract te downloaden.

Profiel Oud Arlesteyn Oud Arlesteyn is een training- en adviesbureau op het gebied van kwaliteit- en veiligheidsmanagement. Oud Arlesteyn biedt een compleet, in eigen beheer ontwikkeld trainingsaanbod op het gebied van kwaliteit- en veiligheidsmanagement, auditing en leveranciersbeoordeling. Ook voor auditvaardigheden als presenteren en communiceren zijn trainingen ontwikkeld.

Oud Arlesteyn werkt verder samen met gerenommeerde specialisten voor bijvoorbeeld het opstellen van de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) of overige arbo gerelateerde onderwerpen. Trainingen worden zowel incompany als via open inschrijving verzorgd. Tevens ontwikkelt en verzorgt Oud Arlesteyn trainingen voor het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Daarnaast is Oud Arlesteyn de partij achter de populaire veiligheidswebsite www.vcainvorm.eu