Milieudienst Rijnmond

Einde geluidsoverlast Grand-Café ALS

12.05.2010 17:00
Persbericht, communicatie DCMR

In de nacht van 8 op 9 mei 2010 heeft de DCMR Milieudienst Rijnmond naar aanleiding van eerdere meldingen van geluidsoverlast van muziek een geluidscontrole uitgevoerd bij Grand-Café Als in Rotterdam. Tijdens deze controle is een overschrijding gemeten van 21 dB. Toezichthouders van de DCMR hebben daarom uitvoering gegeven aan de bestuursdwangbeschikking en de aanwezige geluidsinstallatie verzegeld.

Het is niet voor het eerst dat Grand-Café Als de geluidsnormen overschrijdt. Al in de nacht van 22 op 23 november 2008 heeft de DCMR een geluidscontrole uitgevoerd in een aanpandige woning, vlakbij Grand-Café Als. Tijdens deze controle is een overschrijding van de geluidsgrenswaarde gemeten van 32 dB. Op advies van de DCMR heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek op 28 januari 2009 Grand-Café Als een lastgeving bestuursdwang opgelegd met een begunstigingstermijn van één dag.

Aanhoudende overlast

Na het opleggen van de beschikking bleef de overlast aanhouden. In de nacht van 8 op 9 mei 2010 werd naar aanleiding van een overlastmelding een geluidscontrole uitgevoerd. Tijdens deze controle die plaatsvond tussen 00:00 uur en 00:30 uur, werd een overschrijding gemeten van 21dB. Gelet op de verstreken begunstigingstermijn, de aanhoudende overlast en de geconstateerde overschrijding hebben vandaag, woensdag 12 mei 2010, toezichthouders van de DCMR uitvoering gegeven aan de bestuursdwangbeschikking. De aanwezige geluidsinstallatie is met een plakzegel verzegeld.

Procedure

Na het toepassen van bestuursdwang mag een muziekinstallatie pas weer worden gebruikt als de ondernemer een akoestisch rapport van een adviesbureau aan de DCMR heeft overlegd, waaruit blijkt dat de geluidsnormen worden nageleefd. De DCMR moet dit rapport eerst beoordelen en goedkeuren. Er mag geen muziek meer gedraaid worden totdat de eigenaren de geluidinstallatie op een zodanig niveau hebben ingesteld dat geen overlast meer wordt veroorzaakt.

Kleine groep

Er komen al jaren veel meldingen binnen over het muziekgeluid van de horeca. De gemeente Rotterdam heeft daarom besloten dat de DCMR zich nadrukkelijk moet bezighouden met deze vorm van overlast. Van veel horecagelegenheden is er geen of nauwelijks overlast. Een kleine groep ondernemers houdt zich niet aan de voorschriften. Daardoor wordt het woon- en leefgenot van omwonenden aangetast.

Overlast melden

Horecagelegenheden moeten zich houden aan de voorschriften uit het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Hierin zijn onder andere geluidsgrenswaarden opgenomen. Bewoners in de omgeving van horecagelegenheden kunnen dag en nacht overlast van harde muziek uit deze gelegenheden melden bij de meldkamer van de DCMR, telefoonnummer 010 473 33 33, of via de website www.dcmr.nl. Op de site van de DCMR is ook een informatieblad te vinden over geluidsoverlast van de horeca.

Over DCMR Milieudienst Rijnmond

De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk in de Rijnmond. De DCMR verleent milieuvergunningen en houdt toezicht op deze vergunningen bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden.