Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Amsterdam start (na de staking) met inzamelen plastic afval

12 mei 2010

Stadsdeel Centrum start deze maand met de gescheiden inzameling van plastic afval. Vanaf nu kunt u niet alleen glas en papier, maar ook plastic verpakkingen zoals flessen, flacons, tubes, plastic zakken, bakjes en boterkuipjes scheiden van het overige afval. Hierdoor kan het plastic na inzameling worden gerecycled.

Het ingezamelde plastic wordt niet verbrand (= minder CO2-uitstoot), maar verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten zoals nieuw verpakkingsmateriaal, autodashboards, mobiele telefoons, tennisballen en fleecetruien.

Proefproject

De rijksoverheid wil dat gemeenten ook plastic afval gescheiden gaan inzamelen. Amsterdam gaat onderzoeken wat de beste manier wordt om dit te doen. Daarom wordt er gestart met een aantal proefprojecten in enkele buurten, waaronder het centrum. Er wordt onder andere geëëxperimenteerd met inzameling via bovengrondse containers, via ondergrondse containers die het plastic samenpersen en via het huis-aan-huis ophalen van de speciale plastic zakken. Na een jaar zal worden geëëvalueerd welke methode van inzamelen het beste werkt en hoe Amsterdam verder met het scheiden van plastic afval moet omgaan.

Containers en zakken

In het centrum worden acht speciale containers geplaatst waar de omwonenden vanaf 17 mei hun verzamelde plastic in kwijt kunnen (zie kader). Op de Oostelijke Eilanden kan vanaf donderdag 20 mei de speciale plastic zak buiten op de gebruikelijke ophaalplekken gezet worden. Wekelijks zal in deze buurt het plastic opgehaald worden.

Bewoners in de buurt van een container of op de Oostelijke Eilanden ontvangen thuis een envelop met daarin een schriftelijke uitleg over de plastic inzameling bij hen in de buurt en één of meerdere exemplaren van de plastic zakken.

Inleverplekken

Plastic afval kan gedeponeerd worden in éééén van de acht containers in het Centrum. Deze staan alle in de buurt van een Albert Heijnfiliaal, namelijk op de Jodenbreestraat, Westerstraat, Sarphatistraat (2x), Haarlemmerstraat, Elandsgracht, Nieuwmarkt en Vijzelstraat. Daarnaast kan iedere Amsterdammer zijn plastic inleveren op één van de zes Afvalpunten in de stad. Het Afvalpunt in stadsdeel Centrum bevindt zich op de Seineweg.

Meer informatie

Wilt u weten wat wel en wat niet apart moet worden gehouden? Kijk op www.afval.amsterdam.nl of bel 14 020 (het algemene informatienummer van de gemeente Amsterdam).


---