Publicatie NEJM wijs op potentiële voordelen S-ICD bij SCA

12/05/2010 21:30

Edelman

San Clemente, Californië - 12 mei 2010 - Cameron Health, Inc. maakt vandaag bekend dat een online publicatie is verschenen in de New England Journal of Medicine (NEJM) met studieresultaten die wijzen op de potentiële voordelen van het S-ICD Systeem. Dit is de eerste geheel onderhuids implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) voor de behandeling van een plotselinge hartstilstand (SCA) zonder elektrode in of op het hart. In de publicatie komt naar voren dat de S-ICD alle (100%) van de geïnduceerde en spontane episodes van kamerritmestoornissen ontdekt en behandeld. Deze publicatie representeert negen jaar ontwikkeling en klinisch onderzoek in samenwerking met 17 medische centra in zeven landen, waaronder vier ziekenhuizen in Nederland.

Het S-ICD systeem is uniek dankzij de volledig subcutane (onder de huid) implantatie van zowel de elektrode als de ICD waardoor er geen beeldvormende apparatuur nodig is bij de implantatie. De traditionele, transveneuze ICD's vereisen de plaatsing van ten minste één geleidingsdraad in of op het hart.

"Transveneuze implanteerbare cardioverter defibrillatoren hebben bewezen een effectieve therapie te zijn ter behandeling van een plotselinge hartstilstand. Zoals bij elke medische technologie, is er echter ruimte voor verbetering ", aldus dr. L. Boersma uit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en één van de auteurs van het NEJM artikel. "De publicatie geeft aan dat het S-ICD systeem een goed werkbaar alternatief is waarmee een aantal risico's (draadbreuk, perforatie) geassocieerd met transveneuze elektroden kunnen worden vermeden. Artsen kunnen nu een belangrijke extra optie overwegen bij de evaluatie van patiënten voor defibrillator therapie. Belemmeringen kunnen hierdoor worden verminderd bij deze levensreddende therapie."

Naast het Erasmus MC in Rotterdam, dat de eerste ingrepen uitvoerde in december 2008, deden ook St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Universitair Medisch Centrum in Groningen en het AMC in Amsterdam mee aan de onderzoeken in Nederland.

De NEJM publicatie beschrijft vier studies met het S-ICD systeem. Er werden twee korte termijn studies ontworpen om een geschikte configuratie van het apparaat te identificeren en energie-eisen te beoordelen. Vervolgens werden twee lange termijn studies opgezet om de werkzaamheid van het S-ICD systeem te beoordelen in het opsporen en behandelen van ventriculaire fibrillatie en andere ritmestoornissen. De studies werden uitgevoerd tussen september 2001 en november 2009. Uit de langere termijn studies blijkt dat 100 procent van de kunstmatig opgewekte ritmestoornissen werd herkend en dat 98 procent succesvol werd beëindigd. Daarnaast werden alle van de tot nu toe 12 spontane ventriculaire ritmestoornissen correct ontdekt en succesvol behandeld.

"Het doel van Cameron Health in de ontwikkeling van het S-ICD systeem is om de huidige ICD therapie te verbeteren. Dit doen we door vermindering van de complicaties geassocieerd met transveneuze leads en door de implantatie, programmering en follow-up te vereenvoudigen," aldus Kevin Hykes, President en Chief Executive Officer, Cameron Health, Inc. "De publicatie in NEJM is een duidelijke erkenning van de belangrijke voortrekkersrol die de klinische onderzoekers bijdragen. Wij zijn van mening dat het S-ICD systeem de capaciteit heeft om meer toegankelijk te worden voor patiënten en daardoor uiteindelijk meer levens te redden."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl