Nederlands Kokspanel onderzoekt broodmaaltijden binnen instellingen


Broodmaaltijd in zorg: 3 broodsoorten, kaas & vleeswaren

EINDHOVEN, 20100512 -- Binnen instellingen is de broodmaaltijd een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijks eetpatroon. "Bijna 80% van de instellingen serveert tweemaal per dag een broodmaaltijd" zo toont de tweede editie van FoodServicePeil (FSP) binnen instellingen aan. Dit onderzoek is een initiatief van onderzoeksbureau Foodinc. en Het Nederlands Kokspanel. Door middel van zes edities, met elk een voor de instellingenmarkt kenmerkend onderwerp brengt het onderzoek basisgegevens, trends en ontwikkelingen binnen de branche in kaart.

Ook voor de tweede editie, met als onderwerp "Broodmaaltijden" werden de instellingskoks, hoofden voeding, hoofd keukens en facilitair managers uit Het Nederlands Kokspanel benaderd om deel te nemen aan een online vragenlijst. In grote getale beantwoordden zij een tiental vragen omtrent het brood- en belegassortiment, inkopen en samenstellen van de broodmaaltijd en diëtiek.

Binnen de instellingen waar tweemaal per dag een broodmaaltijd geserveerd wordt, gebeurd dit meestal in de ochtend en in de avond. Naast broodmaaltijden voor intern gebruik wordt binnen vele instellingen ook voor externe partijen en/of extramurale voorzieningen geproduceerd. Van de verschillende subsegmenten zijn verpleeghuizen hierin het meest actief.

Op basis van het onderzoek kan gesteld worden dat een broodmaaltijd binnen instellingen vrijwel altijd bestaat uit drie broodsoorten, kaas en vleeswaren. Koffie en water zijn de meest geserveerde dranken. Hierbuiten stellen de verschillende type instellingen het assortiment zeer gevarieerd samen. Zo serveren verpleeghuizen het vaakst een warme snack, in tegenstelling tot ziekenhuizen die vaak (lunch-)salade(s) aanbieden.

Het serveren van de broodmaaltijd gebeurd het meest individueel, op de kamer of aan het bed van de cliënten en veelal op vastgestelde momenten. Deze combinatie van serveerwijze en serveermoment wordt door 70% van de instellingen gehanteerd. Daarbij kan het zo zijn dat de cliënt keuze geboden wordt individueel ofwel gezamenlijk met medebewoners in een woonkamer of restaurant de broodmaaltijd te nuttigen. 2% van de instellingen serveert een broodmaaltijd op wekelijkse of maandelijkse bestelling van de cliënt.

De volgende editie van het FoodServicePeil zal in het teken staan van voorgerechten. In "FSP 1 - Algemeen" werd al duidelijk dat ongeveer drie kwart van de instellingen een voorgerecht serveert als onderdeel van de warme maaltijd. Welke voorgerechten het meest populair zijn, hoe deze worden bereidt en geserveerd zal blijken uit FSP 3 "Voorgerechten". Deze editie staat medio juni 2010 gepland. Voor meer informatie over de verschillende edities en de planning van FoodServicePeil ofwel vragen en/of opmerkingen over deze editie kunt u contact opnemen met Foodinc. via info@foodinc.nl

Het Nederlands Kokspanel





Ingezonden persbericht