Eerste ondertekening samenwerkingsovereenkomst POH GGZ


DEVENTER, 20100512 -- Vandaag ondertekende Groepspraktijk Huisartsen Dalfsen als eerste in de regio Zwolle een samenwerkingsovereenkomst praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH GGZ). Dimence, werkgroep ggz van de `Huisartsen Regio Zwolle' en ProGez hebben samen de functie van POH GGZ vormgegeven om huisartsen te ondersteunen. Ruim tachtig huisartsen volgen met het tekenen en gaan de komende periode starten met een POH GGZ in hun praktijk.

Met het ondertekenen gaat een POH GGZ de huisartsenpraktijk ondersteunen bij de zorg van mensen met psychische en of psychosociale problemen. Jan Boerstra, huisarts Groepspraktijk Huisartsen Dalfsen: We hadden goede ervaring met de consultfunctie en willen dit voortzetten door een POH GGZ aan te stellen. Wij hopen daarmee dat de geestelijke gezondheidszorg voor patiënten beter wordt."

Marten Otten, coördinator POH GGZ bij Dimence: "Sinds 2001 werken consulenten in huisartsenpraktijken. Met de invoering van de beleidsmaatregel POH GGZ door de overheid kon deze samenwerking niet langer stand houden. Met huisartsen hebben we bekeken hoe we de bestaande, goede samenwerking konden voortzetten. Dit is gelukt en huisartsen kunnen een overeenkomst aangaan met Dimence om een POH GGZ in de praktijk te realiseren." Door de samenwerkingsovereenkomst wordt zorg geleverd aan de huisartsen. Deze zorg wordt voornamelijk uitgevoerd door spv'ers (sociaal psychiatrisch verpleegkundigen). Zij ondersteunen de huisarts als POH GGZ op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Functie POH GGZ
Een POH GGZ ondersteunt de huisarts bij de zorg voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen. Een POH GGZ is toegerust met kennis van zijn/haar vakgebied en werkt nauw samen met belangrijke beroepsgroepen. Dit zorgt voor een betere afstemming van zorg bij de huisarts en andere instellingen. De POH GGZ werkt onder de regie van de huisarts en is werkzaam in de huisartsenpraktijk. Doordat mensen met psychische klachten in hun eigen huisartsenpraktijk terecht kunnen, is de zorg die de POH GGZ biedt laagdrempelig.

Dimence





Ingezonden persbericht