Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

12 april 2010

Boekpresentatie Document Srebrenica voor Edis in het Verzetsmuseum Amsterdam

Op woensdag 12 mei om 16.00 uur vindt in het Verzetsmuseum Amsterdam de presentatie plaats van "On nije Dosao, Hij is niet Gekomen, document Srebrenica voor Edis" van Jehanne van Woerkom. Speciale gast bij deze gelegenheid is Marijke Vos, wethouder te Amsterdam.

Op 11 juli 2010 is het vijftien jaar geleden dat de Bosnische enclave Srebrenica, die door de Verenigde Naties tot Safe Aerea was verklaard, in handen viel van het Bosnisch-Servische leger.

Het gevolg was het verdwijnen van en de moord op 8.000-10.000 Moslimmannen, -vrouwen en -kinderen. In 2005 publiceerde Jehanne van Woerkom "Bog Place, God Huilt," over die gebeurtenis en de nasleep daarvan. Het boek werd genomineerd als een van de dertig Best Verzorgde Boeken van 2005. De nieuwe publicatie On nije Dosao, Hij is niet Gekomen, document Srebrenica voor Edis wordt gepresenteerd op12 mei 2010.

Jehanne van Woerkom: "Edis is een van de duizenden Srebrenica-kinderen van wie de vader na 11 juli 1995 als vermist werd geregistreerd. Hij vluchtte met zijn moeder naar Nederland, waar zij sindsdien wonen. De vader van Edis, Hamed Gojcinovic, werd in 2008 in een van de massagraven rond Srebrenica teruggevonden. Op 11 juli 2009 ben ik met Edis meegeweest om zijn vader te begraven in Potocari, de begraafplaats bij Srebrenica.

Van die gebeurtenis en van hetgeen eraan vooraf ging, heb ik een verslag gemaakt in woord, beeld en vormgeving: het Document voor Edis.

Het kleine verhaal van Edis is het grote verhaal van het drama van de kinderen van wie de vaders niet terugkeerden na 11 juli 1995. Voor hen heb ik dit document gemaakt."

De presentatie van deze publicatie loopt vooruit op de tentoonstelling SREBRENICA-POTOCARI. Een beeldverslag in fotomontages van Jehanne van Woerkom, die van 2 juli t/m 22 augustus 2010 in het Verzetsmuseum Amsterdam te zien is. Deze geeft een beeld van de massabegrafenissen van slachtoffers van de val van de enclave Srebrenica op 11 juli 1995. Aanleiding voor de expositie is de vijftiende herdenking van de massamoord in Srebrenica.




Ingezonden persbericht