Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 10 mei 2010

Transferafdeling OsiraGroep VUmc nu nog klantvriendelijker

Op 12 mei vindt de officiële heropening plaats van de Transferafdeling en het Transferbureau, een samenwerkingsverband tussen OsiraGroep en VUmc. Vanaf 4 mei hebben de Transferafdeling en het bureau een nieuw, sfeervol onderkomen in de tuin van het VUmc (afdeling OQ) gekregen. Hierdoor kunnen nu ook patiënten met psychogeriatrische problemen (pg) tijdelijk in de Transferafdeling verblijven.

OsiraGroep en VUmc startten de Transferafdeling in 2003. Sinds die tijd zijn het Transferafdeling en Transferbureau verantwoordelijk voor de transferzorg van in het ziekenhuis behandelde cliënten. In 2003 bood de Transferafdeling plaats aan 16 patiënten. Wegens het succes van het overbruggings- en nazorgtraject werd de capaciteit in 2004 uitgebreid naar 20 bedden en de daaropvolgende jaren naar 26 bedden. Per jaar overbruggen nu gemiddeld 360 medisch uitbehandelde patiënten hier de wachttijd tot hun vervolgtraject.

De nieuwe locatie van de Transferafdeling biedt plaats aan 26 patiënten die medisch- specialistisch zijn uitbehandeld en wachten op een vervolgtraject. Dat kan zijn opname in een verpleeg- of verzorgingshuis of terug naar huis met de nodige (thuis)zorg en ondersteuning. Bovendien kunnen nu, dankzij een aantal technische voorzieningen, ook patiënten met psychogeriatrische problemen (pg) tijdelijk op de Transferafdeling verblijven. Behalve dat het nieuw onderkomen van de Transferafdeling veiligheid biedt, straalt het nu ook een huiselijke sfeer uit. Een omgeving dus, waar óók deze medisch uitbehandelde pg-patiënten gedurende de overbruggingstijd goed kunnen gedijen.

Alle patiënten verblijven in een één- of tweepersoonskamer. Een team van specialisten oudergeneeskunde, paramedici en verzorgenden waarborgen de benodigde zorg en behandeling. Daarnaast kunnen patiënten in één van de twee huiskamers tal van activiteiten ontplooien. In die ruimtes worden ook maaltijden en koffie geserveerd. Bovendien genieten patiënten en hun bezoekers van de parkachtige omgeving van de Transferafdeling.

De nazorg van alle patiënten wordt gecoördineerd door het Transferbureau, eveneens een samenwerkingsverband tussen de OsiraGroep en het VUmc. Medewerkers van dit bureau regelen de benodigde zorg voor de patiënten die wachten op een plek in een verzorging- of verpleeghuis of op thuiszorg. Zij streven ernaar het vervolgtraject voor de patiënten zo snel mogelijk te realiseren. Het Transferbureau is met de Transferafdeling mee verhuisd naar het nieuwe onderkomen.