Ingezonden persbericht


Persbericht

Het Mauritshuis en American Express presenteren de jonge Vermeer

Amsterdam, 11 mei - Voor het eerst zullen in Nederland drie vroege werken van de geliefde Gouden Eeuw schilder Johannes Vermeer te zien zijn in een bijzondere expositie 'De Jonge Vermeer' in het Mauritshuis in Den Haag. De expositie van atypisch werk van de jonge Vermeer (1632-1675) wordt mede mogelijk gemaakt door American Express en is te zien van 12 mei tot 22 augustus

American Express is trots partner te zijn van deze eerste expositie van recent gerestaureerde werken van de nog jonge schilder Vermeer in het Mauritshuis. Jean-Luc Nocart, country manager van American Express in Nederland zei: "Nederland is een belangrijke markt voor American Express zowel voor onze kaarthouders als kaartaccepterende bedrijven. Onze leden in Nederland en wereldwijd bezoeken onze grote steden en de vele culturele bezienswaardigheden en dat is belangrijk voor de lokale economie. Het Mauritshuis is een prachtig museum en de verzamelde werken van de Jonge Vermeer vormen een heel bijzondere collectie."

Over American Express
Al reeds vele jaren is het behoud van historisch en cultureel erfgoed wereldwijd een hoeksteen van het filantropisch programma van American Express. Het begon in 1983 met een fondsenwerving voor de restauratie van het Vrijheidsbeeld. Sinds die tijd ligt de nadruk van het filantropisch beleid niet alleen op historische plaatsen maar levert ook een bijdrage aan beeldende en podiumkunsten.

American Express ondersteunt charitatieve organisaties wereldwijd en heeft inmiddels bijna een half miljard dollar geschonken aan historische en culturele projecten. Het bedrijf draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en kunsten, steunt opkomende non profit leiders en moedigt dienstverlening aan de gemeenschap aan. Een goed voorbeeld daarvan is de samenwerking van American Express met het Wereld Monumentenfonds en the National trust for Historic Preservations. Het doel van Partners in Preservation is om het publieke bewustzijn te vergroten van het belang en behoud van historisch en cultureel erfgoed, educatie van bezoekers over duurzaam toerisme en het versterken van lokale gemeenschappen door conservering. American Express heeft meegeholpen aan het behoud van historische plaatsen over de hele wereld waaronder Sir Ernest Shackleton's Expedition Hut in Antarctica, Het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico City, De tempel van Hercules in Rome, the Paragon Carousel in Boston e n de Pieterskerk in Leiden.

Meer informatie over de Jonge Vermeer
Diana en haar nimfen uit de eigen collectie van Het Mauritshuis is waarschijnlijk het eerste schilderij dat Vermeer maakte. Hij was toen ongeveer 21 jaar oud. Zijn tweede bekende werk is Christus in het huis van Martha en Maria afkomstig uit de collectie van The National Gallery of Scotland in Edinburgh. Met een afmeting van 158,5 cm x 141,4 cm is deze Bijbelse scene het grootste schilderij en geschilderd in 1654-1655. Het derde vroege werk van Vermeer heet de Koppelaarster en komt uit de Gemaldergalerie Alter Meister in Dresden. Vermeer schilderde dit werk in 1656 toen hij 24 jaar oud was. Slechts weinig schilderijen van Vermeer zijn zo gedurfd als deze bordeelscene. De man links op het schilderij is waarschijnlijk een zelfportret, het enige bekende voorbeeld.

Het Mauritshuis
Het Mauritshuis heeft een hechte band met Vermeer. In de vaste collectie bevinden zich drie schilderijen van de kunstenaar. In 1822, al kort na de opening van het Mauritshuis, werd het Gezicht op Delft verworven. Diana en haar nimfen volgde in 1876 (aangekocht als een werk van Nicolaes Maes) en het Meisje met de parel ontving het museum in 1903 als legaat van de verzamelaar A.A. des Tombe, nadat het al sinds 1881 in bruikleen was. Deze bijzondere Vermeer collectie, zowel wat aantal als wat onderwerpen betreft, wordt jaarlijks door duizenden bezoekers uit de hele wereld bewonderd.

Einde persbericht