Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 11 mei 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Reactie op brief van Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte van 23 maart 2010 over de Kwo-installatie (GM-beslissing d.d. 28-04-2010)
Kenmerk: 2010/0067637

De gemeente Raalte en de provincie Overijssel zijn samen naar de Raad van State gegaan om jurisprudentie uit te lokken met betrekking tot KWO-installaties. In november 2009 heeft de Raad van State uitspraak gedaan. Uit deze uitspraak bleek dat voor KWO installaties een vergunning aangevraagd dient te worden. De gemeente Raalte had echter geen vergunning voor haar KWO-installatie aangevraagd en een dergelijke vergunning had ook niet verleend kunnen worden op basis van het grondwaterbeleid van de provincie. Direct na de uitspraak is de gemeente Raalte over gegaan tot de aanschaf van een nieuwe KWO-installatie, waarvoor wel een vergunning verleend kan worden. De gemeente heeft aangegeven dat vanaf 17 juli 2010 de nieuwe installatie in gebruik kan worden genomen. Gedeputeerde Staten hebben met instemming kennis genomen van deze planning en de keuze voor deze duurzame oplossing binnen de wet en regelgeving.

Onderwerp: Bevestiging afspraken bestuurlijk overleg Stichting Samenwerkende Turkse Organisaties (STO) en Stichting FORUM van 20 januari 2010 (GM-beslissing d.d. 29-04-2010) Kenmerk: 2010/0073088

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de bestuurlijke afspraken tussen de landelijk werkende Stichting FORUM en de Samenwerkende Turkse Organisaties in Overijssel.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschriften. Instemming met de saneringsevaluatie en het nazorgplan van de sanering van het voormalig gasfabrieksterrein te Steenwijk. (GM-beslissing d.d. 29-04-2010)
Kenmerk: 2010/0057967

Naar aanleiding van de bodemsanering van het voormalig gasfabrieksterrein te Steenwijk is een saneringsevaluatie opgesteld. Omdat er sprake is van restverontreiniging, is er ook een nazorgplan opgesteld. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de evaluatie en het nazorgplan. Dit houdt in dat de sanering volgens plan is uitgevoerd en voor de restverontreiniging correcte maatregelen zijn voorgesteld. Bewoners van enkele percelen van het gesaneerde terrein hebben bezwaar gemaakt, omdat zij vinden dat er niet genoeg is gesaneerd. Gedeputeerde Staten hebben besloten de bezwaren ongegrond te verklaren, omdat uit de evaluatie is gebleken dat de sanering voldoet aan de wettelijke voorschriften. Wat de restverontreiniging betreft, zijn er in het nazorgplan afdoende maatregelen getroffen om een onveilige situatie voor mens, dier en milieu te voorkomen.

Onderwerp: Herhaald verzoek om medewerking bouw kantoorpand nabij de Regge. (GM-beslissing d.d. 29-04-2010) Kenmerk: 2010/0071918

De gemeente Wierden heeft een herhaald verzoek ingediend om medewerking te verlenen aan bouwmogelijkheden van een kantoorpand op een perceel gelegen tussen de percelen Rijssensestraat 168 en 170. Het perceel ligt in het Reggendal in de Ecologische Hoofdstructuur. Een quick scan is uitgevoerd om na te gaan in hoeverre de Ecologische Hoofdstructuur ter plaatse gecompenseerd kan worden. Gebleken is dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om ter plaatse een herbegrenzing uit te voeren die kan leiden tot een gelijkwaardige compensatie van de EHS. Ook kan op basis van de Omgevingsverordening geen ontheffing worden verleend. Gedeputeerde Staten hebben besloten geen medewerking te verlenen aan het verzoek.

Onderwerp: Afhandeling zaak Melkcompleet/de heer Penninkhof door gemeente Kampen (locatie Kampen-Rondeweg 20 te IJsselmuiden). (GM-beslissing d.d. 29-04-2010)
Kenmerk: 2010/0070527

Gedeputeerde Staten nemen kennis van het feit dat de gemeente Kampen, na bemiddeling door de provincie Overijssel, een schadevergoeding van ¤ 36.302,42 zal uitkeren aan de firma Melkcompleet. Deze schadevergoeding heeft betrekking op sloopkosten en het uitvoeren van een bodemonderzoek. Dit bedrag zal de gemeente Kampen ten laste brengen van het resterende budget dat in de ISV2-periode is gereserveerd voor het bodemprogramma.

Onderwerp: Verzorgingsplaats De Dennen in Hof van Twente. (GM-beslissing d.d. 29-04-2010)
Kenmerk: 2010/0076738

GS beantwoorden de brief van de gemeente Hof van Twente waarin de gemeente meedeelt dat ze verzorgingsplaats De Dennen niet overnemen. Hierin delen GS mee dat de bezwarenprocedure van de Stichting Platform Keelbos hervat wordt en dat andere plannen ontwikkeld worden voor de toekomstige inrichting van de verzorgingsplaats.

Onderwerp: Beleid intensieve veehouderij
(GM-beslissing d.d. 29-04-2010)
Kenmerk: 2010/0078805

Naar aanleiding van de wijzigingen van het reconstructiebeleid van de provincie Noord- Brabant vragen Gedeputeerde Staten aan de Provinciale Commissie Landelijke Gebied en aan de Provinciale Commissie Fysieke Leefomgeving of het nodig is in Overijssel voorzorgsmaatregelen te nemen om het risico op een ongewenste toename van de intensieve veehouderij te beperken.

Onderwerp: Brief PS Voorbereidingsbesluit Omgevingsverordening in verband met q-koorts (GM-beslissing d.d. 29-04-2010) Kenmerk: 2010/0078618

In de GS-nota (kenmerk 2010/0068222) is aangegeven de volgende tekst te publiceren na het versturen van de brief aan Provinciale Staten: Op 19 december 2009 werd het Voorbereidingsbesluit tot aanpassing van de Omgevingsverordening en het Reconstructieplan van kracht. Doel van het nemen van het voorbereidingsbesluit was om te voorkomen dat, in het licht van de uitbraak van Q-koorts, geiten- en schapenhouderijen in Overijssel zouden uitbreiden met onbekende mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Het Rijk heeft de afgelopen maanden, op basis van deskundige adviezen diverse maatregelen genomen ­ vaccinatiebeleid, gecombineerd met mest- en hygiënemaatregelen ­ om de volksgezondheid te borgen. Verder blijft het uitbreidingsverbod voor ten minste 1 jaar van kracht. Gedeputeerde Staten gaan er vanuit dat de volksgezondheid met de door het Rijk genomen maatregelen wordt geborgd. Gedeputeerde Staten besluiten op basis hiervan geen ruimtelijk beleid te formuleren in aanvulling op het door het Rijk gevoerde beleid om de Q-koorts te bestrijden.

Onderwerp: Nota GS-mandaat vaststelling felicitatiebrief Overijsselse gemeenteraden (GM-beslissing d.d. 29-04-2010) Kenmerk: 2010/0076181

Gedeputeerde Klaasen stemt in met de concept-felicitatiebrief aan de Overijsselse gemeenteraden, en de bijbehorende bijlage.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift tegen subsidievaststellingsbeschikking, wegens daarin opgenomen weigering om aanvullende subsidie te verlenen. (GM-beslissing d.d. 10-05-2010)
Kenmerk: 2010/0052077

Aan Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek is door GS in oktober 2007 subsidie verleend van ¤ 350.000,- voor restauratie van de fundering van het Stoomgemaal. Voorafgaand aan de vaststelling van de subsidie, heeft de Stichting gevraagd om aanvullende financiering in verband met kostenoverschrijdingen. Bij de vaststelling van de subsidie is dit verzoek afgewezen, mede omdat de werkzaamheden waarop het verzoek betrekking had al waren uitgevoerd toen het verzoek werd ingediend. De stichting maakt bezwaar tegen deze afwijzing. GS verklaart het bezwaar ongegrond.

Onderwerp: Actualiseren opdracht inrichtingscommissies Enschede Zuid (GM-beslissing d.d. 10-05-2010) Kenmerk: 2010/0071815

Gedeputeerde Staten geven de landinrichtingscommissies Enschede-Zuid een nieuwe geactualiseerde opdracht. Dit is nodig omdat de provincie in het kader van de bestuursovereenkomst met het rijk een resultaatsverplichting is aangegaan voor het realiseren van prestaties op het terrein van onder meer landbouw, natuur, water en recreatie. Landinrichting is in veel gevallen het instrument dat ingezet wordt om deze prestaties te realiseren en daarom is het van belang dat de commissies die belast zijn met de uitvoering van landinrichting weten wat de provincie van hen verwacht.

Onderwerp: Verklaring van geen bezwaar artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, voor de bouw van een nieuwe bedrijfshal (berginghal) met parkeerkelder, Ypeloschoolweg 25 te Wierden. Kenmerk: 2010/0067308

De gemeente Wierden heeft in het kader van een voorgenomen vrijstelling van het bestemmingsplan ten behoeve van de bouw van een bedrijfshal met parkeerkelder opnieuw om een verklaring van geen bezwaar verzocht van Gedeputeerde Staten. De door de gemeente eerder verleende bouwvergunning met vrijstelling is door de Raad van State vernietigd, omdat de ontwikkeling niet in het oude omgevingsbeleid van de provincie past. De Raad van State heeft verzocht om een onderbouwing op grond van het nieuwe omgevingsbeleid (Omgevingsvisie). Gedeputeerde Staten besluiten op basis van de huidige Omgevingsvisie de verklaring van geen bezwaar af te geven.

Onderwerp: Beleid intensieve veehouderij
Kenmerk: 2010/0066765

In reactie op een verzoek van Provinciale Staten informeren Gedeputeerde Staten Provinciale Staten over de consequenties voor Overijssel en hun vervolgstappen met betrekking tot het besluit van Noord-Brabant om het Noord-Brabantse reconstructiebeleid aan te scherpen. Op 1 april 2010 hebben Gedeputeerde Staten naar aanleiding van dit besluit de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verzocht tot herinvoering van de compartimentering van de dierrechten van de intensieve veehouderij. Dit is een belangrijke maatregel om te voorkomen dat de omvang van de intensieve veehouderij in Overijssel zou kunnen toenemen door toestroom van intensieve veehouderij van elders. Aanvullend hierop vragen Gedeputeerde Staten de PCFL en de PCLG/Reconstructie om advies met betrekking tot de vraag of het wenselijk is naar aanleiding van de beleidswijziging in Noord-Brabant het Overijsselse beleid voor de intensieve veehouderij aan te passen.

Onderwerp: Procesbrief PS tav begrotingsevenwicht ­ aangepast na GS 20 april Kenmerk: 2010/0074393

In de PS-vergadering van 7 april j.l. is in de Staten gesproken over het "Profiel provincies", de IPO-reactie op de recente ontwikkelingen op het gebied van Rijksbezuinigingen en herverdeling van taken tussen overheden. Daarbij is naast de kerntaken van de provincie in het beeld van de gezamenlijke provincies ook de financiële situatie aan de orde geweest. GS hebben op verzoek van de Staten een procesbrief aan de Staten gestuurd. Het college beschrijft daarin op welke momenten zij in de komende maanden inzicht aan de Staten zal geven over de uitwerking voor Overijssel van de Rijksbezuinigingen.

Onderwerp: Aangepast voorstel Focus en Financiering Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en reactie brief Natuurmonumenten. Kenmerk: 2010/0073750

Eerder hebben Gedeputeerde Staten een statenvoorstel aan Provinciale Staten verstuurd over Focus en Financiering EHS 2010-2011. Hierin werd voorgesteld om gezien de beperkte middelen de financiën voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gerichter in te zetten. Daarnaast werd voorgesteld om de robuuste verbindingszone Hardenberg te begrenzen nadat hiervoor vanuit het Rijk middelen beschikbaar zijn gesteld. Tijdens de Statencommissie Ruimte, water, duurzaamheid is het verzoek gedaan het voorstel aan te passen door het onderdeel over de robuuste verbindingszone er niet in op te nemen. Gedeputeerde Staten passen daarom het statenvoorstel aan. Voorts heeft de Statencommissie aan Gedeputeerde Staten verzocht hen een reactie te sturen naar aanleiding van een brief van Natuurmonumenten.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen toezeggingen minister Eurlings artikel 35 RvO Kenmerk: 2010/0073053

Mevrouw Antuma-Duisterwinkel (CDA) heeft vragen gesteld over de toezeggingen die gedaan zijn door minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat tijdens een CDA partijbijeenkomst op 8 februari 2010. De provincie beantwoordt de vragen en geeft aan dat het besprokene is meegenomen in de voorbereiding van het bestuurlijk overleg MIRT dat op 17 mei 2010 wordt gehouden met onder andere ministers Eurlings van V&W en Huizinga van VROM.

Onderwerp: Brief Staten over glasvezel
Kenmerk: 2010/0072501

Gedeputeerde Staten zien grote ontwikkelingen op het gebied van digitaal datatransport via glasvezel. Thuiswerken, televergaderen en zorg-op-afstand dragen bijvoorbeeld bij aan de leefbaarheid op het platteland en kunnen bijdragen aan duurzaamheid in Overijssel. Hierdoor zal de vraag naar bandbreedte sterk toenemen. Het huidige kopernetwerk bereikt zijn maximale belasting. Gedeputeerde Staten vinden daarom de realisatie van een provinciedekkend glasvezelnetwerk van publiek belang en zien de ontwikkeling van een dergelijk netwerk als een belangrijke ontwikkeling in de provincie Overijssel voor de komende jaren.

GS oriënteren zich op de positie en betrokkenheid van de provincie bij het realiseren van een provinciedekkend netwerk en informeren Provinciale Staten per brief.

Onderwerp: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan "BG Markelo 1997, partiële herziening Haaksbergerweg 19 (kwekerij, pluktuin/theetuin), gemeente Hof van Twente Kenmerk: 2010/0073161

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente hebben het ontwerp bestemmingsplan "BG Markelo 1997, Herziening Haaksbergerweg 19" met ingang van 18 maart 2010 6 weken ter inzage gelegd. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het in het buitengebied van de gemeente Hof van Twente (Markelo) gelegen voormalig agrarisch bedrijf inclusief woonhuis en betreft een functieverandering. Het gaat om de vestiging van een recreatief bedrijf (theetuin, kwekerij etc. ). GS hebben besloten om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken omdat de in het plan opgenomen verkeersontsluiting via de provinciale weg N347 in strijd is met het provinciaal beleid (Omgevingsvisie en Verordening).

Onderwerp: Intrekking beslissing op bezwaar. Windmolens Scheerwolde. A09-037. Kenmerk: 2010/0072611

Op 16 februari 2010 hebben Gedeputeerde Staten een beslissing vastgesteld op een vijftal ingediende bezwaarschriften. In verband met het repareren van een vormfout, trekken Gedeputeerde Staten dit besluit nu in.

Onderwerp: Vaststellen aanvraagformulier luchthavenregeling Kenmerk: 2010/0068119

Provinciale Staten zijn sinds 1 november 2009 bevoegd om een luchthavenregeling vast te stellen, of te wijzigen, voor terreinen die gebruikt worden voor het opstijgen en landen van luchtvaartuigen (voorzover het niet om een luchthaven van nationale betekenis gaat). In de Omgevingsverordening is een titel 5.2 Luchthavens opgenomen, waarin Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten opdragen de beslissing op aanvragen voor te bereiden. Gedeputeerde Staten hebben daarvoor nu een aanvraagformulier vastgesteld.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift afwijzing vergunningsaanvraag op grond van artikel 19d eerste lid Natuurbeschermingswet 1998 Kenmerk: 2010/0070873

Melkveehouderij Eikelboom heeft op 5 november 2009 bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van de vergunningsaanvraag op grond van Natuurbeschermingswet 1998. Bezwaarmaker stelt dat in deze geen vergunning nodig is omdat sprake is van bestaand gebruik. Door een gerechtelijke uitspraak van 31 maart 2010 zijn Gedeputeerde Staten van mening dat de uitzondering in dit geval inderdaad van toepassing is. Daarom herroepen Gedeputeerde Staten het besluit van 22 september 2009 en verklaren zij dat voor de aangevraagde activiteiten op dit moment geen vergunningsplicht op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 bestaat.

Onderwerp: Ontwerp-Planwijziging Landinrichting Rijssen 2010. Kenmerk: 2010/0073479

Gedeputeerde Staten hebben op verzoek van de landinrichtingscommissie de wijziging van het Landinrichtingsplan Rijssen in ontwerp vastgesteld. Met deze planwijziging wordt het landinrichtingsplan voor het deelgebied Rijssen-west geactualiseerd naar de meest recente inzichten voor de inrichting, ontsluiting en waterbeheersing. Gedurende de periode 1 juni t/m 13 juli 2010 ligt de ontwerp-planwijziging ter inzage en kan een ieder zienswijzen bij Gedeputeerde Staten van Overijssel indienen.

Onderwerp: Beleidskader artikel 15 gemeentewet; integriteit Kenmerk: 2010/0080290

In artikel 15, eerste lid, Gemeentewet, is een aantal voor raadsleden verboden handelingen opgenomen in het kader van integriteit. Doel hiervan is om de (schijn van) belangenverstrengeling/bevooroordeling te voorkomen, bijvoorbeeld bij de aankoop van grond of het aannemen van werk door een raadslid of bestuurder van de gemeente. Hierop kunnen GS ontheffing verlenen. GS stellen hiervoor een beleidskader vast, waarin de beleidsregels staan beschreven waaraan het verzoek van een raadslid of bestuurder moet voldoen als hij ontheffing van artikel 15 van de Gemeentewet wil krijgen.

Onderwerp: Invulling toezicht waterschappen, voorstel pilot 2010 Kenmerk: 2010/0070404

Gedeputeerde Staten hebben in navolging van afspraken in IPO-verband en met de Unie van waterschappen, besloten om het wettelijk toezicht op de waterschappen vorm te geven via de (samenhangende) onderdelen 'toezicht op het orgaan', 'beleidsmatig toezicht' en 'financieel toezicht', e.e.a. overeenkomstig het algemene toezichtkader zoals besproken in de IPO adviescommissie Water. De waterschappen zullen worden geïnformeerd over de genomen besluiten van Gedeputeerde Staten ten aanzien van het toezicht.

Onderwerp: Verzoek ondersteuning nominatie Werelderfgoed Kampen Kenmerk: 2010/0072401

De gemeente Kampen heeft een aanvraag ingediend bij het Rijk om ´Kampen in de IJsseldelta´ te nomineren voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gedeputeerde Staten hebben hier met belangstelling kennis van genomen en hebben besloten de gemeentelijke aanvraag te ondersteunen.