Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Naar aanleiding van het persbericht "PvdA wil onafhankelijke werknemersarts" treft u onderstaand de reactie van de NVAB aan.

De Nederlandse Vereniging van Bedrijfsartsen (NVAB) acht het als regel niet nodig om de rollen "werknemersarts" en "bedrijfsarts" uit elkaar te halen. Bovendien raakt men dan een stuk synergie kwijt tussen beide rollen.

Wel is het een goed idee om de taken die ten behoeve van de werknemer worden gedaan - verzuimbegeleiding, keuringen in het kader van lang en gezond doorwerken - onafhankelijk te financieren (Zorgverzekeringswet, onafhankelijk fonds), terwijl de taken die voor het bedrijf worden gedaan - arbeidsomstandighedenzorg zoals risico-inventarisatie en - evaluatie, algemene advisering in het kader van preventie en keuringen gericht op risico's van de arbeid - gewoon door het bedrijf blijven worden betaald.

Deze deels onafhankelijke financiering geeft de bedrijfsarts een steun in de rug en maakt deze minder gevoelig voor marktwerking. Bovendien komt dan arbeidsgeneeskundige zorg ook beschikbaar voor werkenden die niet in loondienst zijn, zoals zzp-ers, werkzoekenden, studenten en schoolverlaters. Ook Wajong-ers kunnen zo arbeidsgeneeskundige zorg krijgen.

In de bijgevoegde column uit Medisch Contact van NVAB-voorzitter Pieter Rodenburg wordt de NVAB-visie nader toegelicht.

Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde