International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 12 mei 2010

Hubert Bals Fonds selecteert 29 filmprojecten

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft negenentwintig filmprojecten geselecteerd die steun ontvangen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie, distributie of workshops. In de voorjaarsselectieronde 2010 geeft het Fonds in totaal 450.000 euro aan projecten uit tweeëntwintig landen. De selectie omvat films van Vimukthi Jayasundara, John Torres, Celina Murga, van debuterende filmmakers en de voor de Quinzaine des Réalisateurs gekozen film A Alegria (The Joy) van Felipe Bragança & Marina Meliande (zie complete lijst hieronder).

Met de bijdrage van het Fonds voor postproductie voegt het Braziliaanse filmpaar Bragança & Meliande zich bij de negen filmmakers die dit jaar hun met het HBF of CineMart verbonden films presenteren in meerdere secties van het filmfestival van Cannes. Hun A Alegria (The Joy) vertelt een allegorisch verhaal met politieke en mythologische aspecten over de angst en hoop van vier zestienjarigen in hedendaags Rio de Janeiro. Twee andere films ondersteund met bijdragen voor postproductie - uit in totaal acht projecten in deze categorie - zijn het Servische speelfilmdebuut Tilva Roš (Tilva Rosh) van Nikola Lezaic, een verhaal over de volwassenwording van twee jongens uit de locale skaters-subcultuur, en de Chinese ontdekking Han jia (Winter Vacation) van Li Hongqi, waarin de maker op visueel indrukwekkende en licht-absurdistische manier het dagelijks leven portretteert in een dorp in Binnen-Mongolië.

Vier projecten ontvangen Hubert Bals Fonds-bijdragen voor digitale productie: de Srilankese film Through the Windshield van Vimukthi Jayasundara, die vorig jaar aan de competitie van Venetië meedeed met Between Two Worlds; Lukas Nino van het jonge Filippijnse filmtalent John Torres; de Nigeriaanse tragikomische collagefilm Confusion Na Wa van Kenneth Gyang en Marimbas del infierno, waarin Julio Hernandez Cordon de eerste marimba-heavy metal band uit Guatamala portretteert.

De twaalf projecten die steun voor scenario-ontwikkeling ontvangen, traditioneel de grootste categorie in de selectierondes, komen van zowel nieuw als ervaren filmmakers. Naast nieuwe projecten van de ervaren Peng Tao (China), Celina Murga (Argentinië), Tariq Teguia (Algerije) en Ruben Imaz Castro (Mexico), omvat de categorie drie opmerkelijke debuutfilms: de Oezbeekse film Aral van Ella Vakkasova gaat over de jongen die opgroeit aan de rand van een opgedroogd meer; de Thaise film Past Love wordt gemaakt door Lee Chatametikool, die eerder de montage verzorgde van de VPRO Tiger Award-winnaars Mundane History en Wonderful Town en de Paraguayaanse film La última tierra van Pablo Lamar, een verstild portret van een oudere man die rouwt om zijn recent overleden vrouw.

In de categorie speciale projecten ondersteunt het Hubert Bals Fonds aan de ontwikkeling van locale filmindustrie door de uitreiking, deze zomer, van een Hubert Bals Fonds Award aan één van de Afrikaanse projecten van de eerste Durban FilmMart en door een bijdrage voor het organiseren van de East Timor Production Workshop, gericht op de bevordering van een lokale, onafhankelijke filmcultuur.

Complete lijst van de Hubert Bals Fonds Voorjaarsronde 2010:

Postproductie & eindfinanciering
A Alegria (The Joy) - Felipe Bragança & Marina Meliande, Brazilië Agonistes, The Myth of Nation - Lav Diaz, Filippijnen Cornelia At Her Mirror - Daniel Rosenfeld, Argentinië Harud - Aamir Bashir, India
Hawi - Ibrahim El Batout, Egypte
Ocaso - Théo Court, Chili
Tilva Roš - Nikola Lezaic, Servië
Winter Vacation - Li Hongqi, China

Digitale productie
Confusion Na Wa - Kenneth Gyang, Nigeria
Lukas nino - John Torres, Filippijnen
Marimbas del infierno - Julio Hernandez Cordon, Guatemala Through the Windshield - Vimukthi Jayasundara, Sri Lanka

Scenario- en projectontwikkeling
Aral - Ella Vakkasova, Oezbekistan
Betok - Sherman Ong, Maleisië
Bull Down! - Gabriel Mascaro, Brazilië
Germania - Maximiliano Schonfeld, Argentinië
Ibn Battuta - Tariq Teguia, Algerije
Karma Police - Visra Vichit-Vadakan, Thailand
Melaza - Carlos Lechuga, Cuba
Past Love - Lee Chatametikool, Thailand
Straw Man - Peng Tao, China
La tercera orilla - Celina Murga, Argentinië
Tormentero - Ruben Imaz Castro, Mexico
La última tierra - Pablo Lamar, Paraguay

Distributie
Chaque jour est une fête - Dima El-Horr, Libanon, distributie in Libanon door MC Distribution Manuel De Ribera - Christopher Murray & Pablo Carrera, distributie in Chili door Jirafa

Special projecten
Directors Across Borders Script and Project Development Workshop - Yerevan Golden Apricot Film Festival, Armenië Hubert Bals Fonds Award - Durban FilmMart, Durban International Film Festival, Zuid-Afrika East Timor Film Production Workshop - Oost-Timor

(Einde overzicht)

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 40e IFFR heeft plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2011. Het laatste nieuws over het IFFR, het Hubert Bals Fonds en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de 900 projecten uit Azië, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer ¤ 1 miljoen tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal ¤ 10.000 voor scenario-ontwikkeling, ¤ 20.000 voor digitale productie, ¤ 30.000 voor postproductie, ¤ 15.000 ten behoeve van distributie in het land van herkomst of ¤ 10.000 voor speciale projecten zoals trainingsworkshops. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 augustus.

Training, workshops, de Hubert Bals Fonds Awards
Het Hubert Bals Fonds verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers tijdens coproductiebijeenkomsten over de hele wereld. In enkele gevallen kent het Hubert Bals Fonds daar een prijs toe voor het beste filmproject.

Hubert Bals Fonds-films in het IFFR, de filmtheaters, op tv, DVD en online Het grootste deel van het 'jaaroogst' van nieuwe films die mede tot stand kwamen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds gaat, in aanwezigheid van de filmmakers, tijdens het International Film Festival Rotterdam in première. De NPS zendt Hubert Bals Fonds-films uit via het digitale televisiekanaal Cultura en in de serie 'NPS Wereldcinema'. Hubert Bals Fonds-films zijn te koop als Tiger Releases DVD via onder meer www.filmfestivalrotterdam.com en als VOD (Video on Demand) te zien via www.cinemalink.tv.

(einde persbericht)