Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 12 vrijdag 14 mei 2010


* Groene gevels: leven tussen het beton
Het groen in de stad moet zijn plekje tot op de vierkante centimeter op het asfalt bevechten. Daar waar geen plek meer gelijkvloers is, is nog maar één oplossing: dan maar de lucht in. Lokale overheden verkennen de mogelijkheden van daktuinen en 'verticaal groen' langs de gevels. Goed voor stad, mens en milieu.


* Dertig coalitieakkoorden langs de meetlat
Veel nieuwe coalities in de gemeenten erkennen de noodzaak van bezuinigingen, maar de akkoorden tonen nog weinig concrete voorstellen. Er is nauwelijks meer helderheid dan het verkiezingsprogramma bood. Dat blijkt uit onderzoek in dertig gemeenten. Het wachten is op collegeprogramma's of op de begrotingen voor 2011. De lokale lasten gaan 'in beginsel' niet omhoog.


* Afspraken met Justitie over ex-asielzoekers
VNG en Justitie hebben afspraken gemaakt om problemen van gemeenten met ex-asielzoekers te beperken. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de VNG-delegatie, geeft een toelichting.


* Brandweercommandant: veiliger ondanks bezuinigingen Brandweercommandant Van Strien kreeg zo'n beetje het hele korps over zich heen toen hij zijn maatregelen voor de reorganisatie van de Rotterdamse brandweer aankondigde. Hoog tijd voor een flinke nuancering, vindt hij.


* De klant is koning in Capelle aan den IJssel Of het nou om service aan de balie gaat of om digitale diensten: Capelle aan den IJssel scoort goed in dienstverlening. Bij de burgers én op de Checklist Dienstverlening van BZK en VNG.


* Voorstellen voor beter openbaar bestuur
De bestuurlijke inrichting van Nederland moet anders, vindt de VNG. Hoe, dat staat in de ontwerpresolutie Het perspectief van gemeenten, die de vereniging aan haar leden heeft gestuurd. De VNG ziet in de toekomst drie bestuurslagen: Europa, Rijk en de decentrale overheid.


* Nieuwe cao binnen bereik
De vakbonden en het College voor Arbeidszaken van de VNG zijn deze week dichtbij een akkoord gekomen voor een nieuwe cao voor de circa 180.000 gemeenteambtenaren.


* 'Gemeenten voelen crisis pas volgend jaar'
Terwijl de private sector de harde gevolgen van de economische crisis nu al ondervindt, voelen gemeenten die pas volgend jaar. Dat blijkt uit het onderzoek Seizing the day van PricewaterhouseCoopers onder tweehonderd gemeenten, waaronder vijftien Nederlandse, in eenentwintig landen.


* Preventieve aanpak probleemjongeren wérkt
Communities-that-Care, het op wijkniveau toegesneden programma dat probleemjongeren snel helpt en voorkomt dat problemen verergeren, wérkt. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma in Maassluis, Hoogvliet en Leiden-Stevenshof.


* ROMnetwerk anticipeert op vergrijzing
Om te voorkomen dat met uitstromende gemeenteambtenaren ook hun kennis wegvloeit, hebben de VNG en het ministerie van VROM het initiatief genomen voor het ROMnetwerk. Deze week is de bijbehorende website gelanceerd.


* VNG Nieuws VNG-jaarverslag voortaan digitaal De VNG verlaat het papieren jaarverslag. Op de interactieve website is alles te zien wat in 2009 is gedaan en bereikt: www.vngjaarverslag2009.nl. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* VNG-Jaarcongres

* Trainees bijgepraat over bezuinigingen

* Raadsleden BES-eilanden op bezoek

* Voorjaarscongres VNG Utrecht

Nummer 13/14 verschijnt op 28 mei 2010 en is gewijd aan het VNG-Jaarcongres op 7 en 8 juni. (Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)