Gemeente Lochem


Gemeente Lochem introduceert erepenning en ereburgerschap

De gemeente Lochem introduceert de erepenning en het ereburgerschap als gemeentelijke onderscheiding voor personen die zich voor Lochem bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Dit kan op maatschappelijk, cultureel, economisch of sportief terrein.

Waardering vanuit de gemeente
De voormalige gemeenten Gorssel en Lochem kenden beide een bijzondere onderscheiding in de vorm van een erepenning. Na de gemeentelijke herindeling in 2005 is een dergelijke onderscheiding niet meer toegekend. Het college ontvangt wel elk jaar verzoeken hiervoor. College en raad willen bijzondere verdiensten toch graag waarderen door een onderscheiding. Burgemeester Spekreijse reikte donderdag 29 april de eerste erepenning van de gemeente Lochem uit.

De penning
De voorzijde van de penning toont het gemeentewapen, de achterzijde de vermelding 'erepenning gemeente Lochem' met een toepasselijke inscriptie. De penning is geïnspireerd op de ambtsketen van de burgemeester van Lochem en is in beperkte oplage vervaardigd door de Nederlandse Koninklijke Munt. De penning gaat vergezeld van een oorkonde en wordt uitgereikt door de burgemeester.

Wie kan een verzoek indienen?
Gemeentebestuurders (raads- en collegeleden) en inwoners kunnen personen voordragen voor de erepenning of het ereburgerschap. Verzoeken richt u aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem. De procedure en criteria zijn vastgelegd in een verordening Gemeentelijke onderscheidingen gemeente Lochem, die wordt vastgesteld door de gemeenteraad op 14 juni 2010 (deze kunt u binnenkort op deze website bekijken).