Technische Universiteit Delft

Promotie: Biotechnologie

door M&C

Promotie van De heer F.W. Koopman: "Novel strategies for biobased feedstoch utilization"

12 mei 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. F.W. Koopman | doctorandus in de biomedische wetenschappen, Nederland
promotor | Prof.dr. J.H. de Winde TNW

Novel strategies for biobased feedstoch utilization

Het is onvermijdelijk geworden om als samenleving over te stappen van fossiele naar hernieuwbare, uit biomassa verkregen grondstoffen. Het succes voor deze overstap wordt voornamelijk bepaald door de kosten-effectiviteit. Om deze reden hebben wij het gebruik van een goedkoop secundair substraat getest om een verhoogd rendement te krijgen op het kostbare primaire substraat. Hiermee is het rendement van het primaire substraat ongeveer 2,5 maal verhoogd. Voor efficiënt gebruik van lignocellulose houdende biomassa zullen de toxische bijproducten moeten worden verwijderd. Wij hebben en bacterie geïsoleerd met een uniek substraat profiel. Deze bacterie bleek niet instaat om suikers te metaboliseren, maar wel toxische componenten (waaronder 5-(hydroxymethyl) furfural (HMF) en furfural) in lignocellulose-hydrolysaat te reduceren tot onder remmende concentraties.
Uit deze bacterie zijn de betrokken genen en eiwitten betrokken bij de HMF en furfural afbraak geïdentificeerd en gekarakteriseerd. Hiermee kon een afbraak route worden gereconstrueerd. Ook kon er een voorspelling gedaan worden over mogelijke andere HMF en furfural afbrekende bacteriën. De mogelijkheid om HMF en furfural af te breken kon tevens overgezet worden naar een andere bacterie. Uit deze HMF en furfural afbraakroute kwam een interessant enzym naar boven. Dit enzym was instaat om HMF om te zetten in 2,5-furaandicarboxylzuur (FDCA). FDCA is een veel belovende platform verbinding, die als alternatief kan dienen voor terehphtalate zuur in de productie van polyethylene terehphtalate (PET). Fed batch culturen van Pseudomonas putida S12 die dit enzyme tot expressie brengt levered 30.8 gâl-1 zeer zuiver FDCA op.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.