Ingezonden persbericht


Datum
17 mei 2010


Meer dan 1.000 bezoekers actief voor een leefbare wijk

Stembijeenkomst bewonersparticipatie in Zuidwest groot succes

Ruim duizend mensen bezochten op woensdag 12 mei de tweede stembijeenkomst bewonersparticipatie in een tent naast Villa Escamp. Dat is twee maal zoveel als vorig jaar. De bewoners konden hun stem uitbrengen op 64 ideeën die Den Haag Zuidwest leefbaarder, mooier of leuker moeten maken. Dertig bewoners krijgen de middelen om hun idee uit te voeren. De prijzen zijn overhandigd door stadsdeelwethouder Rabin Baldewsingh.

Tot de winnende ideeën behoren onder andere een debat tussen jong en oud, een spelotheek, straatmeubilair om de buurt mee op te fleuren en ondersteuning van jeugdige gedetineerden en hun ouders. Per wijk (Morgenstond, Moerwijk, Bouwlust en Vrederust) stelt de gemeente honderdduizend euro beschikbaar. Deelnemers geven vooraf aan hoeveel budget zij nodig denken te hebben voor hun plan (met een maximum van vijfentwintigduizend euro). Ook faciliteren en ondersteunen de gemeente en de corporaties Haag Wonen, Staedion en Vestia de winnaars bij de uitvoering van hun projecten.

Tips en trucs
Een belangrijk onderdeel van deelname is het promoten van het idee. Deelnemers kregen van de gemeente een pakket met tips en trucs en een poster en flyer om hun plan in de buurt meer bekendheid te geven. Het uiteindelijke doel van de stembijeenkomst is de bewoners meer te betrekken bij de wijkaanpak en zo voor meer solidariteit in de wijk en een schone en veilige omgeving te zorgen.