NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Bosch, Beuk & Haan op bezoek in Het Gooi

Donderdag 13 mei
19.55 uur, Nederland 2

In deze aflevering van NCRVâs Bosch, Beuk & Haan, bezoeken presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan Het Gooi.

Het Gooi, met Mediastad Hilversum als stralend middelpunt, wordt vooral geassocieerd met matrassen en vrouwen. Is dat werkelijkheid? Of fictie? In ieder geval is er veel meer te zien en te doen. Zo glijdt Nico met een fluisterboot over het glasheldere Naardermeer, het oudste Natuurmonument van Nederland. Maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen op natuurgebied, zoals de Natuurbrug Zanderij Crailo tussen Hilversum en Bussum, waardoor dieren én mensen van het Gooi kunnen oversteken naar de Utrechtse Heuvelrug.

Evelien duikt diep onder de grond in de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waar de televisiegeschiedenis wordt gekoesterd. Tot het culturele erfgoed behoren ook de prachtige beeldbepalende gebouwen van architect Dudok, met als bekendste voorbeeld het Raadhuis van Hilversum. In Blaricum zijn de meeste boerderijen inmiddels verbouwd tot luxe villaâs. In een van de laatste échte boerderijen krijgt Evelien een cursus schaapscheren van een boer die het dorp in de loop der jaren drastisch zag veranderen.

Ramon verdiept zich in de culinaire wensen van de Gooise vrouw: chique en exquise moet het zijn, en het liefst kant en klaar van de traiteur. Thuis in de peperduur verbouwde keuken ligt de gebruiksaanwijzing vaak nog in de ongebruikte nieuwe oven. Op het terras van de golfclub maakt Ramon een overheerlijk champagne-dessert.

Deze aflevering is eerder uitgezonden in 2009.