Opening "Metrostation NDSM" op Hemeltjelief Festival 2010

04/05/2010 11:00

Noorderlicht

Hemelvaartfestival NDSM mixt kunst, muziek en kindervertier

Op donderdag 13 mei -Hemelvaartsdag- organiseert de NDSM werf voor de tweede maal het kleurrijke en uitbundige familiefestival Hemeltjelief!. Vanwege het succes van vorig jaar, is de capaciteit van het festival vergroot en het programma flink uitgebreid. Met een bijzondere mix van kinderactiviteiten, straattheater, kunstinstallaties en aansprekende live-bands is Hemeltjelief! een verfrissend festival dat het net even anders doet.

Dat een nieuw festival met Hemelvaart weleens aan kon slaan bij Amsterdammers en hun kroost, bleek vorig jaar al direct bij de eerste editie van Hemeltjelief!. Maar liefst 3000 bezoekers vonden hun weg naar de NDSM werf en genoten van een dag vol live-muziek, dj-sets en kunstzinnig (kinder)vertier. Enigszins overrompeld door de belangstelling zag de organisatie zich genoodzaakt de deuren al tegen het einde van de middag te sluiten. Pas toen de meeste ouders en kinderen op huis aangingen, werd de tweede groep feestgangers binnengelaten voor het nachtgedeelte van het festival. .

Dit jaar is met Hemeltjelief het festivalterrein groter en worden ook enkele binnenlocaties van de werf erbij betrokken. Overdag is er voor jong en oud van alles te doen: instrumenten bouwen, gezichtjes schminken, dansen in de kinderdisco of een eigen pannenkoek bakken bij The Spincakes. Op het terrein zijn diverse kunstinstallaties te bewonderen. Zo hangt de Sterrenhemel van Wytze de Dingenmaker op het hoofdveld boven het publiek. Deze installatie met een diameter van 20 meter en een hoogte van 25 meter was eerder al eens op de ADM tijdens Robodock te bewonderen. Inmiddels is de installatie verder uitgewerkt met enkele tientallen spiegelbollen en een lasershow.

Hoofdact van Hemeltjelief is Planet Streetpainting. Dit collectief straatschilders werkt in de dagen voor Hemelvaart aan een gigantische 3D schildering van een metrostation op de oude Scheepshelling van de NDSM werf. Op Hemelvaartsdag zelf zal dit "metrostation NDSM" ceremonieel worden geopend door stadsdeelvoorzitter Rob Post. Het idee om een metrostation te schilderen komt voort uit de plannen die er liggen om in de nabije toekomst een aftakking van de N/Z lijn richting Zaandam aan te leggen. Ook willen de kunstenaars met dit ludieke project het moeilijke verhaal van de N/Z lijn even een andere lading geven. Het metrostation krijgt een afmeting van meer dan 600m2 en zal na Hemeltjelief! nog enkele weken te bezichtigen zijn. Het huidige officiële wereldrecord 3D schilderen staat overigens op dit moment nog op 300m2.

Muzikaal gezien richt Hemeltjelief zich overdag op de wereldmuziek en 's nachts op diverse stromingen uit de dance. Op het hoofdpodium staan nationale en internationale bands geprogrammeerd, waaronder Correspondence (USA), Brazzaville (SP), Mdungu, Den Tex, The Stokers en Les Chevals (FR). Deze laatste band verraste vorig jaar nog het Westerpark met een steengoed optreden in het voorprogramma van Lenny Kravitz. Op het podium aan de waterkant bij Noorderlicht draaien dj's zoals Dub Twan, El Bongo, Erjee, Poly Esta en Anam. Tijdens de afterparty draait het collectief Ghettoblaster Soundsystem samen met Ishtar, Natasha en Minimatic. Live optredens in de nacht worden verzorgt door Baldy & Alterego, L.T.S. en The Incredible Stacks.





http://www.hemeltjelieffestival.nl