Gemeente Ede

Nieuwsberichten

woensdag, 12 mei 2010

`Ede voor Duchenne`; sportevenement op de markt in Ede

Op Hemelvaartsdag zet Ede zich weer in voor Duchenne. Op de markt in Ede wordt van 13.00 tot 19.00 uur Ede dé sportstad van de Veluwe.

Op het marktterrein is er van alles te doen, waaronder een bossabal competitie. Deze spectaculaire sport lijkt op volleybal, maar dan met springkussens en trampolines.

Vind jij alle sporten leuk? Of wil jij graag nieuwe producten uitproberen? Dit is jouw kans! In de demo-tent zijn verschillende demonstraties van sportverenigingen en bedrijven. Daar kan je de laatste trends zelf ervaren. Doe mee met Zumba of skiken, handboogschieten of karate. Kom gewoon langs, inschrijven is niet nodig.

Ben jij niet bang om flink te zweten? Speciaal voor `Ede voor Duchenne` komt er een groot parcours door Ede. Dit parcours kun je op allerlei manieren afleggen. Met je racefiets. Op je skeelers. Of wat dacht je van handbikes of `dikke-banden-fietsen`? Neem je eigen fiets mee,

Organisatie

Ede voor Duchenne is een stichting die zich sinds 2009 inzet voor een goed doel: onderzoek naar de Ziekte van Duchenne. Zij organiseren daarvoor jaarlijks een grootschalig sportevenement én nemen deel aan de mountainbiketocht `Duchenne Heroes` van 12 t/m 18 september 2010. De gemeente Ede ondersteunt het sportspektakel en deelt fietsroutes op de dag zelf uit.

Wat is Duchenne voor een ziekte?

Duchenne spierdystrofie is een zeer ernstige, erfelijke ziekte waarbij de spieren langzaam worden afgebroken. De ene na de andere spierfunctie valt weg. Kinderen met deze ziekte belanden daarom al op jonge leeftijd in een rolstoel. Sommige patiënten sterven al voor hun twintigste vanwege niet te behandelen problemen. Dankzij onderzoek is de levensverwachting van patiënten toegenomen tot ongeveer dertig jaar. Duchenne komt vrijwel alleen bij jongens voor. Dat komt omdat de ziekte gerelateerd is aan het X-chromosoom.