Groen!

Groen! plan van 1,25 miljard voor armoedebestrijding krijgt steun van ACW

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid), Wouter Van Besien (Groen!) op 13 mei 2010 in "Armoede"

Groen! is verheugd dat het ACW op Rerum Novarum zijn steun betuigt aan het wetsvoorstel van Groen! om 1,25 miljard te besteden aan armoedebestrijding. Met die investering kunnen de uitkeringen van alle gepensioneerden, leefloners, gehandicapten,⦠boven de Europese armoedegrens gebracht worden. Voor Groen! is dit een cruciaal voorstel voor de verkiezingscampagne en de toekomstige regering.

ACW-voorzitter Jan Renders en ACV-topman Luc Cortebeeck pleitten gisterenavond voor een investering van 1,25 miljard in armoedebestrijding. Dit is het bedrag dat het Rekenhof plakte op de kostprijs van een wetsvoorstel dat Groen! in 2007 indienden in de Kamer.

Groen! kamerlid Wouter De Vriendt: "Het wetsvoorstel dat ik heb ingediend, voorziet dat alle uitkeringen in ons land worden opgetrokken tot boven de Europese armoedegrens (= 60% van het gemiddelde inkomen). Concreet zou dit betekenen dat de uitkeringen van alle gepensioneerden, leefloners (OCMW-steuntrekkers), gehandicapten, zieken,... boven deze grens komen te liggen. Alles samen zouden 431.200 mensen hierdoor opnieuw een volwaardig leven kunnen opbouwen."

Vandaag zitten de laagste uitkeringen hier een stuk onder. Zo moeten ongeveer 25% van de gepensioneerden rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Het leefloon van een alleenstaande bedraagt momenteel 726 EUR terwijl de armoedegrens op 878 EUR wordt berekend. Dat is een verschil van 152 euro. Volgens cijfers van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeentes (VVSG) konden ruim 122 749 gezinnen hun energiefactuur niet betalen. Dit wordt rechtstreeks gekoppeld aan te lage leeflonen.

Ook over de financiering is het ACW het eens met Groen!. Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "1,25 miljard is een aanzienlijk bedrag, maar dat kan gerecupereerd worden uit een hervorming van de notionele intrestaftrek voor bedrijven tot een selectieve aftrek die afhankelijk wordt gemaakt van jobcreatie en duurzame investeringen. Met deze ingreep winnen we twee keer: bedrijven worden gestimuleerd om te zorgen voor jobs en milieu, en er komt geld vrij voor armoedebestrijding."

Daarnaast verwijst het ACW ook net als Groen! naar het opdrijven van de strijd tegen de fiscale fraude. Heel wat grote ondernemingen en multinationals betalen in ons land nauwelijks belastingen, terwijl KMO's wel hun verplichtingen nakomen en veelvuldig gecontroleerd worden. Groen! wil een einde maken aan deze onrechtvaardige scheeftrekking in onze economie en zo de vele miljarden recupereren die nu verloren gaan omdat 10 jaar Reynders op het departement Financiën verloren jaren waren voor een eerlijke strijd tegen de fiscale fraude.