Gemeente Geldermalsen

Gemeente Geldermalsen
zoekt jongeren met uitgesproken mening


* 16-23 jaar

* zelfverzekerd

* eigen mening

* betrokken

Helden zijn er nooit genoeg. Daarom is jouw gemeente op zoek naar jou! Want in je eigen omgeving is er vaak nog veel te verbeteren. Ben jij tussen de 15 en 23 jaar en wil jij je leeftijdsgenoten helpen door zelf voorlichting te geven over thema's die jij zelf belangrijk vindt? Dan ben jij de held die we zoeken!

De gemeente zoekt jou!

Woon je in de gemeente Geldermalsen? Dan zoekt de gemeente jou! Met dit project krijg je de kans om professioneel getraind te worden tot officiële voorlichter voor het Centrum Jeugd & Gezin. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is vanaf 2011 de plek waar iedereen terecht kan voor vragen over opgroeien en opvoeden. Het Centrum richt zich naast ouders ook op jongeren tot 23 jaar. De gemeente wil jou graag een actieve stem te geven in de ontwikkeling van deze Centra. Door dit project kan je jouw leeftijdsgenoten informeren over zaken die jij belangrijk vindt!

Training

Je krijgt van CNV Jongeren in een groep van 8-10 jongeren drie trainingen in presentatie- en communicatietechnieken. Hier leer je ook hoe je een interessante voorlichting maakt én geeft. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een sollicitatietraining die je met je teamgenoten gaat samenstellen en waarmee je daarna andere jongeren gaat helpen om beter voor de dag te komen als ze op zoek zijn naar een stage, vakantie- of bijbaan of een echte baan.
In overleg met je school/opleiding kun je deze ervaring mogelijk inzetten als maatschappelijke stage of studiepunt. Vervolgens geef je enkele voorlichtingen op scholen, buurtcentra of verenigingen. Door je ervaring als voorlichter en de leeftijdsgenoten die je hierdoor ontmoet, kan de gemeente goed aansluiten bij jullie wensen en behoeften!

Check!

þ Een super leuke ervaring met andere leeftijdsgenoten! þ Je bent voor het project tot oktober 30-40 uur kwijt þ Staat goed op je CV
þ Vrijwilligersvergoeding

Contact: Marieke Mulder 030 751 1854 of Jan Pieter Daems 030 751 1860

Achtergrond

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is vanaf 2011 dé plek waar iedereen terecht kan voor vragen over opgroeien en opvoeden. Het Centrum gaat zich niet alleen op ouders richten, maar ook op jongeren tot 23 jaar. CJG's stellen zich de vraag hoe ze ouders en jeugd, bij het CJG kunnen betrekken. Vooral het betrekken van jongeren in de leeftijd vanaf 14 jaar ervaren ze als een lastige opdracht. Binnen dit project zal CNV Jongeren in samenwerking met Kennisnetwerk Centra Jeugd & Gezin (KCJG) zorg dragen voor een versterking van jongeren participatie binnen de CJG's.
Vijf CJG's (in verschillende gemeenten door het hele land) doorlopen een pilot waarbij 10 jongeren per regio worden getraind in het geven van peer-voorlichting. Door middel van deze voorlichtingen worden 100 jongeren per regio door hun peers voorgelicht op thema's rond werk & inkomen.
Door deze voorlichtingen kunnen jongeren op een laagdrempelige, persoonlijke en positieve manier kennis maken met het CJG bij hen in de buurt. De peer voorlichters zorgen dat het CJG in de regio bekend wordt, o.a. door het inzetten van communicatiemateriaal wat de doelgroep aanspreekt. Het is de bedoeling dat uit de groep van peer-voorlichters en voorgelichte jongeren een aantal jongeren betrokken zal blijven op de middenlange termijn bij het beleid en de activiteiten van het CJG.