Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Iedereen telt mee

SP Amsterdam steunt daklozen

13-05-2010 * De SP steunt de daklozen die in actie zijn gekomen voor meer opvangplaatsen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens sprak woensdag bij de actiebijeenkomst. Ivens: "Job Cohen voert nu campagne met de slogan 'Iedereen telt mee', maar voor daklozen is in zijn Amsterdam geen plaats. De SP steunt de daklozen wel in hun roep om meer overnachtingsplaatsen en de kans op een echte woning. Samen gaan we de strijd aan tegen de groeiende tweedeling in de stad." Laurens Ivens
In Amsterdam zijn onvoldoende betaalbare woningen te vinden voor mensen met weinig geld. Op straat worden zij echter ook vaak opgejaagd door de politie. Om te voorkomen dat voor deze mensen geen plek meer in de stad is, heeft de SP met een aantal daklozen een notitie geschreven die zij aan de nieuwe wethouder zullen voorleggen. De SP pleit hierin ondermeer voor meer nachtopvang, een Doorstroomhuis en het stoppen van de belachelijke boetes. Lees hieronder de toespraak van Ivens bij de daklozenactie.

"Amsterdam is stad van 2 snelheden. Voor de mensen met geld is volop geld, terwijl diegenen die het moeilijk hebben het steeds moeilijker krijgen. Zelfs de rekening van de economische crisis wordt bij deze mensen gelegd die hier juist niet verantwoordelijk voor zijn.

Dat de verkeerde mensen getroffen worden zagen we al aan de acties van de schoonmakers en nu ook aan de stadsreiniging. Deze mensen verdienden al weinig en dreigen nu ook nog de lasten van een crisis te gaan dragen, terwijl de banken en beurshandelaren weer volop winst aan het maken zijn. Dit is de verkeerde koers.

Voor de mensen die het goed hebben, is het ook makkelijk mogelijk om een dak boven het hoofd te vinden. Kan je meer dan duizend euro per maand missen, verwelkomt Amsterdam je met open armen. Heb je een kleine portemonnee, dan is een woning in Amsterdam vrijwel onmogelijk. Zolang er mensen zijn die van weinig geld moeten rondkomen, moet er voor hen ook een plek zijn om te wonen!

De huidige wethouder Marijke Vos is vol enthousiasme vier jaar geleden begonnen met als doel om nu tweederde van de dak- en thuislozen onderdak te hebben. Dit is jammerlijk mislukt, zoals ook blijkt uit jullie noodoproep vandaag.

Natuurlijk is niet alles misgegaan. Zo is het aantal huisuitzettingen verminderd en is de begeleiding via de Instroomhuizen verbeterd. Maar wat als je wel kunt instromen, maar niet kunt doorstromen omdat er in deze stad alleen woningen voor mensen met een grote portemonnee zijn? Dan loopt een Instroomhuis vol en is er nog steeds geen perspectief. Toen het flink vroor kon de gemeente opeens wel meer opvangplekken beschikbaar stellen, maar waarom de rest van de tijd niet? Ook dit weer lijkt mij geen pretje om op straat te moeten slapen. Onze voormalig burgemeester Cohen voert nu campagne met de slogan 'Iedereen telt mee', helaas maakte hij dit niet waar als burgemeester.

Volgende week komt er een nieuwe wethouder. Helaas is de heer Van der Burg hier nu niet, anders zag hij wel dat er wat moet gebeuren. Hij heeft al een valse start gemaakt door aan te geven dat hij voor daklozen niets extra gaat doen. Hij gaat door op de lijn die al is ingezet, terwijl een extra inspanning nodig is. Daar zullen wij dan ook op gaan aandringen. Niet alleen zullen we de strijd tegen de tweedeling tussen rijk en arm heftig aangaan en zullen we de ons hard maken voor betaalbare woningen voor iedereen. Juist ook willen we concreet opkomen voor mensen die geen dak boven het hoofd hebben:

Wat wij willen:

- Een extra Instroomhuis met doorstroommogelijkheid!
- Meer opvangplekken, bijvoorbeeld in de leegstaande stadsdeelkantoren van de gemeente.

- Het stoelenproject ook openstellen in de zomer.
- En stoppen met de belachelijke boetes zolang er voor mensen helemaal geen alternatief is dan op straat te slapen. Deze boetes helpen de mensen alleen maar verder in de problemen. Stop deze waanzin!

Succes met jullie strijd hier vandaag en vannacht, maar ook nog daarna. De SP staat achter jullie en zal ook de komende tijd graag jullie stem vertegenwoordigen in de raadszaal hiernaast. Samen strijden voor een sociale stad met menselijke leefomstandigheden voor iedereen. Heel veel sterkte en succes!"