Ingezonden persbericht


3 mei 2010

Hemelvaart en Pinksteren in Nieuw Land

Lelystad - Nieuw Land vertoont op Hemelvaartsdag de uitzonderlijke film 'Nederland' uit 1983 van Bert Haanstra. Op beide pinksterdagen kunnen bezoekers genieten van historische filmbeelden over het ontstaan van Flevoland.

Als alom erkend Nederland-filmer kreeg Bert Haanstra van het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht een korte film over eigen land te maken. Het moest een werkje worden dat vooral in het buitenland zou worden vertoond, zodat de rest van de wereld kennis kon maken met ons landschapsschoon, met de moderne kant van de Nederlandse samenleving en met historische bouwwerken en oude gebruiken. Na het vele dat hij over deze onderwerpen al had gemaakt, wist Haanstra een nieuwe invalshoek te vinden door de zaak ditmaal vanuit de lucht te bekijken. De film werd voor een belangrijk deel opgenomen vanuit een helikopter. Het resultaat is een mooi mozaïek van Nederland zoals het er aan het begin van de jaren tachtig uitzag. Aanvang: donderdag 13 mei om 14.00 uur.

Op 23 en 24 mei vertoont Nieuw Land doorlopend de documentaire 'Gemaakt Land'. Deze korte film gaat over 60 jaar werken aan de IJsselmeerpolders. Historisch beeldmateriaal geeft een overzicht van het ontstaan van Flevoland vanaf het dichten van het laatste gat in de afsluitdijk tot aan de drooglegging van Zuidelijk Flevoland.

De vertoningen maken deel uit van het activiteitenprogramma rondom 'Nederlandse Landschappen. Gerda Hofman', de tentoonstelling waarin schilderes Gerda Hofman haar verbeelding van de typische Nederlandse landschappen laat zien.

Kijk voor meer informatie op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuw Land is onderdeel van Batavia, kijk voor de volledige agenda en activiteiten op www.batavia.nl.