Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 6 mei 2010

Monument Johan van Oldenbarnevelt onthuld

Op de sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt, 13 mei, onthult burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper een monument ter nagedachtenis aan deze Amersfoorter. Het kunstwerk staat op de Zuidsingel bij de Bollenburgh. Op die plek heeft Van Oldenbarnevelt in de 16e eeuw gewoond.

Het kunstwerk verbeeldt de jonge Johan van Oldenbarnevelt die op het punt staat zijn ouderlijk huis te verlaten. Hij staat in de tuin en kijkt over het water in de richting van een leeuw. Deze staat symbool voor de Nederlandse staat en voor de toekomst van Van Oldenbarnevelt als raadspensionaris. De keramische beelden van Van Oldenbarnevelt en de leeuw zijn gemaakt door kunstenaar Ingrid Mol. Het monument is een initiatief van de gemeenteraad, met steun van de bewoners van de Bollenburgh.

Van Oldenbarnevelt is in 1547 geboren in Amersfoort. Hij bracht er zijn jeugdjaren door en ging vermoedelijk naar de Latijnse school, het huidige Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt.

Lezing
Oudheidkundige Vereniging Flehite en Stichting Johan van Oldenbarnevelt organiseren dinsdag 25 mei een lezing over standbeelden van Johan van Oldenbarnevelt en over de Van Oldenbarneveltverzameling van Museum Flehite. In het museum is tijdelijk een deel van deze verzameling tentoongesteld. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8. Entree ¤ 3,50, voor OVF-leden en JvO-donateurs gratis.

Noot voor de redactie,